"De som sköter det här gör det på division 6-nivå"

Det har gått några timmar sen beskedet kom, att Vladan Ladan lämnar Motala AIF och avslutar sin sejour som tränare. Men varför han gör det finns två versioner av.

31 maj 2018 15:26

LÄS MER: Maif ville sparka Ladan – hann inte

Vi sitter ned med Vladan på ett fik i Motala. Han beställer en räkmacka men det tar nästan 45 minuter innan han ätit upp den.

Han pratar oavbrutet och hinner inte tugga.

Det märks tydligt att han är arg och ledsen, men också frustrerad över situationen.

– Jag ville verkligen inte att det skulle sluta så här. Det finns så stora möjligheter för den här klubben och jag ville bygga något bra. Men tyvärr är jag så bakbunden av vissa personer i föreningen att det inte går.

Han pekar framförallt ut klubbchefen Mikael Larsson och ordföranden Stellan Axelsson som de som styr klubben med järnhand. Vladan drar flera exempel där bland annat spelare kontrakterats för lång tid framöver, utan att man diskuterat saken med klubbens tränare.

– Och i flera fall är det spelare som jag anser inte håller på högre nivå. Och att klubben sålde Adam Larsson till Örebro, en av de spelare vi skulle bygga framtiden kring, fick jag reda på över en lunch. Jag var inte delaktig alls.

Han säger också att det vid ett tillfälle hänt att han tagit ut en trupp till en U 21-match, men att det då dykt upp en spelare som inte varit kallad.

– Han svarade att sportchefen Mikael Larsson sagt att han skulle vara med.

LÄS MER: Han lämnar Maif

Vladan Ladan skakar på huvudet.

– Då förstår ni hur det fungerar. Jag kan ta ett exempel till; för några veckor sen såg jag att jag fått avdrag på min lön för betalning av träningslägret vi var på i våras. Innan lägret frågade jag sportchefen om jag som tränare skulle betala nåt, men fick till svar att "nä, det löser sig". Plötsligt såg jag att det ändå var draget pengar, långt efter att lägret ägt rum, utan att jag fick vetskap om det.

I tisdags fick han för första gången träffa styrelsen i Maif, av en slump, trots att han vid flera tillfällen bett om ett möte.

– Jag ville ge min syn på hur den här föreningen sköts och ge förslag på vilka förändringar som måste till för att det ska ske en utveckling. Men jag har hela tiden fått svaret att det inte behövs, att jag bara ska prata med ordföranden och sportchefen.

LÄS MER: "Blev för många sanningar"

Av en slump blev mötet ändå av, med hjälp av en tidigare styrelsemedlem.

– Jag hade en dragning på ungefär tre timmar där jag var väldigt öppen med mina tankar och idéer. Jag har ändå varit med ett antal år, och på högre nivå än division 2, så jag vet vad som krävs för att nå högre. Och jag var väldigt tydlig med att om de inte tycker att jag är rätt man att leda laget ska de säga det, då ska de byta ut mig. Men några såna signaler fick jag inte alls.

Dagen efter, i onsdags, kände han ändå att energin gått ur kroppen och att han ville avsluta sin tid i Motala AIF.

– För första gången på mycket länge tänkte jag framåt på torsdagsträningen och kände att jag inte ville vara där. Jag kände att jag inte kommer få någon respons för mina idéer och tankar överhuvudtaget och när jag inte har energi kvar, då kan jag inte jobba.

– Hela min ledarstil bygger på energi och delaktighet och jag har gett så mycket till den här klubben. Men det fick räcka nu.

Strax innan klockan 20 på onsdagen, när han skulle lägga ut på sociala medier att han lämnar, fick han ett brev från klubbledningen där de i princip ville köpa hans tystnad. MVT-sporten har sett dokumentet, som bygger på att Maif vill att man utåt sett ska hävda ett antal andra anledningar till att han lämnar.

– De ville att jag inte skulle berätta sanningen, men jag har inget att förlora på att säga som det är. Jag kommer aldrig acceptera att arbeta under såna här förutsättningar.

Då vände Maif-ledningen och man hävdar nu att man gett Vladan Ladan sparken.

Han ler snett när vi för det på tal.

– Man lämnar tydligen inte Maif. Det är en förolämpning att nån vill lämna, för Maif är ju störst i världen enligt några personer. Det finns kapacitet i den här föreningen att nå eliten, absolut. Men de som sköter det här gör det på division 6-nivå.

Vad ska du göra nu?

– Åka hem till Växjö, ladda batterierna, titta mycket på VM och sen får vi se vad som händer. Jag är inte orolig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén