Att en grupp rektorer i Motala kommun nyligen gjorde sin röst hörd via MVT fascinerade ledarskribenten, vilket nu följs upp med liknande känslor kring det som Motalas lärare ger uttryck för. De fem lärare som utifrån sitt engagemang för verksamheten också har gjort sin röst hörd behöver inte nödvändigtvis vara representativa för lärarkåren som helhet.
Oavsett vilket är det intressant att lyssna på vad de faktiskt säger. Det är ett stort engagemang som lärarna ger uttryck för. Det där med ”att vara lärare är ett kall” känns faktiskt inte så långt borta, även om det ibland sägs vara en myt eller en utopi.
”Det går inte att spara mer, inte en krona till, på skolan”. Det är svårt att vara tydligare än så om att upplevelsen är att de nu står vid ett stup. Pressas de mer, får de mindre stöd eller får de mindre pengar i budgeten så puttas många över kanten. Stress, psykisk ohälsa, sjukskrivningar och i slutändan sämre skolresultat för eleverna väntar. Signalen är klar och tydlig.
Vi befinner oss nu i oktober. Slutet av året kommer obönhörligt närmare. Det innebär att det under november-december gäller att spika budgetar inför kommunens verksamhetsår 2024. På många håll går det att justera både uppåt och nedåt med relativt kort varsel, så det går att påverka ekonomin. Inom skolan är det däremot svårare.
Skolans verksamhet planeras och utförs generellt läsårsvis, inte kalenderårsvis. Det innebär att halva 2024 i praktiken sedan tidigare är låst till dagens nivåer och upplägg på verksamhet. Det finns undantag från det, exempelvis Godegårds skola som lades ner vid årsskiftet 2017/2018 efter beslut i september 2017. Ingenting är ristat i sten, men det är generellt en mycket dålig idé att genomföra stora förändringar så pass snabbt.
Inga beslut har ännu fattats om besparingar, enligt bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M). Hon uttrycker också en vilja om att fortsatt undanta grundskolan från specifika effektiviseringskrav och att fokus ligger på stora kostnader som lokaler. Det är i grunden helt rätt, eftersom det är där som de stora pengarna som inte är kopplade direkt till personalen finns.
Det innebär sannolikt att den utredning som har gjorts om läget för grundskolelokalerna i Motala tätort kommer att leda till förändringar. Det kommer att bli jobbigt för många inblandade, både elever och personal, under processen. En sådan måste dock vara brett förankrad inom politiken, för ännu ett hattande med nedläggning och återstart av skolor är inte bra för någon.