Sveriges VM är större än Sverige

Ibland handlar det bara om att vinna. Men ibland är idrott större än så. Spelarna och lagen i VM är dedikerade, för att få sin sport att slå igenom, skriver Jens Bollius inför Sveriges premiär mot Chile.

11 juni 2019 07:00

SE ÄVEN: Sköna beskedet för Seger

SE ÄVEN: Sportsnack: LFC-tränaren om VM

SE ÄVEN: Hon tror på svensk semifinal

Det är i slutet av det Fifa kallar "pre match-pressconference" som hon säger det. Då, efter att det mesta som sagts är tomheter, spekulationer och hemlighållanden inför premiären, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger det som hela VM egentligen handlar om.

"Vi spelar för mer än bara Sverige. Det här är större än så."

Sedan fortsätter Seger, den forna guldhjälten i Linköpings FC som fortfarande guldfärgad finns på storbild i Linköpings sporthalls trappa:

"Jag hoppas att VM blir det största som vi upplevt."

Jag hajar till när hon säger det. För det är så jag också funderat. Ska damfotbollen äntligen nu få sitt erkännande? Sitt stora genombrott bland de breda massorna? Kommer det att bli det där draget som berör alla?

Jag tänker på ett ishockey-VM som avhandlades i den nyligen släppta superdokumentären i SVT, "Ishockeyns historia". Det var ett av mästerskap när Sven Tumba var med och styrde, nästan mer utanför banan än på. Det gick dåligt för Sverige, men det var ett kanon-VM för sporten ishockey.

Det är så skönt tycker jag att Caroline Seger kan höja blicken och prata om sin sport, mitt i alla floskler inför en premiärmatch mot Chile där alla kräver seger och tre svenska poäng.

När det gäller hennes förhoppning att damfotbollen ska slå igenom så hoppas jag att den blir verklighet, men om jag tänker efter så är jag kluven.

Det är som Olof Unogård säger, väldigt mycket både och i intresset kring VM på plats i Frankrike. Städerna andas liksom inte VM, det är min känsla också efter att ett par dagar nu vandrat omkring i Bretagnes huvudstad. Thomas Rieul, bartender i en av Rennes sportcaféer, säger: "Det är herrfotboll och rugby som är stort här. Damfotboll är en del intresserade av, men det är inte alls som kring männens World cup förra sommaren".

Så känns det i Sverige också. En del är intresserade av Sveriges damlandslag, och de som följer damerna väljer nästan det aktivt för att de tröttnat på herrfotbollen och ser något annat i tjejers sätt att spela.

Utmaningen, om damfotbollen ska bli riktigt stor, är att fånga "allas" intresse vid stora mästerskap. Det som fotbollen och hockeyn lyckats med på herrsidan. Det är när breda massan följer damer lika mycket, det är då som sponsorerna och ersättningarna kommer att bli mer lika. Men det är folket som måste komma först, då följer "marknaden" efter.

Att folket gör det till viss del redan nu visas av att 800-1000 fans på plats följer Sverige i Rennes. 2 000 kommer till USA-matchen i Le Havre som avslutar gruppen. Jag hajar också till på utsålt på Frankrikes matcher och tv-rekord i England för derbyt mot Skottland. Bra siffror.

Det är på väg, och som Rennesbon Thomas Rieul säger: Man måste få snöbollen i rullning.

Matchen mot Chile då? Ja, jag tycker det känns som LFC:s möte med Kharkiv i Champions league i fjol. En ny spännande värld för Chile, men gör ett etablerat Sverige sitt, så som LFC gjorde i Ukraina, kommer den stora världen att vara lite för stor för nykomlingen Chile. Det blir en säker svensk seger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius