Sköna beskedet för kapten Seger

Väntan har varit lång och förberededelserna omfattande. Men efter alla övningar och pass: Nu startar Frankrike-VM för Sverige. Äntligen.

10 juni 2019 19:58

SE ÄVEN: Hon tror på svensk semifinal

SE ÄVEN: Sportsnack: LFC-tränaren om VM

– Jag har längtat länge och sett fram emot det här, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger inför tisdagens första gruppspelsmatch, mot Chile i Rennes.

Frånsett en i målvaktstrion, förkylda Jennifer Falk, är det helt skadefritt i den svenska truppen. Samtliga är tillgängliga för spel när VM drar i gång.

– Ryggen är hundra procent. Det känns fantastiskt bra, har gått i rätt riktning, säger Caroline Seger som fått specialbehandling de senaste veckorna.

Sverige utmålas inför Frankriketurneringen som outsider och inte som en av guldfavoriterna.

– Har vi någonsin varit guldfavorit? Det är alltid ett mål att få vara outsider. Man vill vara med så länge som möjligt och det finns inget negativt i att vara outsider, tycker Seger.

Peter Gerhardsson hade på måndagen startelvan mot Chile klar och meddelade spelarna den på samlingen på kvällen. Då hade Sverige tränat lekfullt på träningsanläggningen och sedan leendes vandrat runt på matcharenan efter kvällens presskonferens.

– Jag har en idé som jag grundar på många saker. Chile är bra på vissa saker. Hur det blir sedan får vi se på matchen och vi agerar vidare efter det. Vi har pratat om att göra byten, men det kan förändras beroende på hur mål faller, säger Peter Gerhardsson.

Både Caroline Seger och Peter Gerhardsson hade planerat att hålla "brandtal" inför laget på förhand, men kunde inte berätta något om vad talen skulle innehålla. Sånt görs på känsla, i stunden.

– Sånt där kommer spontant, säger Seger.

Gerhardsson förväntar sig att Chile spelar ett försvar med markering och har planerat ett spel efter det. Det är fokus på att hålla tätt bakåt, håller man nollan räcker det med ett mål för att vinna. Det handlar om att vara effektiv.

– I den stängda matchen mot Sydkorea var vi som bäst framåt. Men jag är glad när vi vinner, det handlar om effektivitet, säger förbundskaptenen som säger att ingen egentligen vet hur bra Sverige är och att han värderar erfarenhet högt.

– De som varit med ett tag drar med sig de andra, säger Gerhardsson.

Chile gör sitt första VM och är en uppstickare i sammanhanget. Ingen kommer ifrån att Sverige är storfavorit i premiären i Rennes.

Chiles målvakt Christiane Endler, som spelar för storklubben PSG i Paris, säger:

– Vi är här för att vinna, inte bara för att delta.

Chile har gjort skrällar, men har också gjort floppar.

För Sverige handlar det om att tro på sitt eget och fokusera på det. Sverige är gärna outsider, men i VM:s start måste laget först hantera ett favoritskap.

Fotboll-VM, Chile–Sverige

Vad: VM-match, Chile–Sverige, grupp F. Var: Roazhon Park, Rennes. När: Tisdag, klockan 18.00. Sverige (4–3–3): 1 Hedvig Lindahl – 4 Hanna Glas, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson – 17 Caroline Seger, 9 Kosovare Asllani, 23 Elin Rubensson – 10 Sofia Jakobsson, 11 Stina Blackstenius, 18 Fridolina Rolfö.

Avbytare: 21 Musovic (mv), 12 Falk (mv), 2 Jonna Andersson, 13 Amanda Ilestedt, 15 Nathalie Björn, 7 Madelen Janogy, 8 Lina Hurtig, 14 Julia Roddar, 16 Julia Zigiotti Olme, 19 Anna Anvegård, 20 Mimmi Larsson, 22 Olivia Schough.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius