Starka reaktioner mot nedläggning

Politikerna tänker kortsiktigt. Det menar hälsocentrets besökare som är starkt kritiska till socialnämndens nedläggningsbeslut.

16 april 2019 18:00

LÄS MER: Klart: Så slår sparpaketet

Hälsocentrets gymlokal är välbesökt. Flera vittnar om att det under populära tider är så fullt att man kan få vänta upp emot 45 minuter på att få träna. Så att socialnämnnden nu bestämt sig för att lägga ner verksamheten är något som väcker reaktioner. Besökarna som vi träffar vänder sig mot argumentet att de skulle kunna gå någon annanstans och träna.

– Det är inget ställe som vill ha oss där när vi kommer med våra kryckor och käppar, säger Per de Faire.

– Jag känner mig inte trygg när jag varit och tränat på andra gym, tillägger Anne-Marie Stamfält.

De anser också att det är en ekonomiskt fråga. En pension räcker inte alltid för att klara avgifterna på de privata gymmen. Andra menar att Hälsocentret fyller en social funktion och pekar på att verksamheten är anpassat just för personer i deras ålder.

– Här spelar man till och med musik som passar oss. Det finns inget ställe som det här, säger Anita Norrman.

LÄS MER: Ansvarig politiker om reaktionerna

Flera av besökarna är upprörda över uttalandet om att de måste ta ett egenansvar.

– Det är ju det som vi gör genom att komma hit. Det här är förebyggande. Tänk vad mycket vi skulle kunna kosta om vi inte höll oss i form utan skulle behöva hjälp av hemtjänst och plats på korttidsboende, säger Anne-Marie Stamfält.

Hälsocentret är en del av socialnämndens verksamhet, men flera av besökarna menar att det istället borde sorteras in under fritid. Då borde verksamheten kunna få stöd som vilken idrottsförening som helst.

– Det är inte heller lagstadgad verksamhet, men där satsar man. Titta på speedwayen till exempel, säger Anita Norrman.

Leif Pettersson tycker att kommunen borde sköta sin ekonomi på ett sådant sätt så att de inte skulle hamna i situationer där man måste spara.

– De får straffavgifter för att de inte sköter sig. Nu senast var det 750 000 kronor som man fick betala för att man inte ordnat boende. Om man slapp sådana avgifter skulle man kunna ha kvar det här, säger han.

Även hanteringen av själva frågan där besökarna inte fått information förrän i slutet av förra veckan är något som väcker ilska. Det har gjort att de inte haft en ordentlig chans att agera menar man. Flera av dem har ju kämpat tidigare när verksamheten skulle flytta eller när det skulle införas begränsningar av antalet terminer som man fick träna.

– Det här är inte demokratiskt hanterat, säger Jan Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa