Drygt halvvägs: Så går det med bygget av Måltidscentrum

Bygget av Motala kommuns nya centralkök, Måltidscentrum, pågår för fullt. Nu har man kommit drygt halvvägs.

Adam Höckert, projektledare, Motala kommun, Linus Hallberg, byggledare, Projektkompaniet och Björn Gustafsson, Adderalink Motala AB, totalentreprenör, visar runt det nya centralköket i Norrsten.

Adam Höckert, projektledare, Motala kommun, Linus Hallberg, byggledare, Projektkompaniet och Björn Gustafsson, Adderalink Motala AB, totalentreprenör, visar runt det nya centralköket i Norrsten.

Foto: Victor Berlin

Motala2023-12-14 05:30

Arbetet i Norrsten påbörjades i april. Mycket har hänt och sedan ungefär två månader tillbaka står nu en uppvärmd byggnad. Invändigt är det dock mycket kvar att göra.

– Just nu håller vi på med innerväggar och installationer, säger Björn Gustafsson, Adderalink Motala AB, totalentreprenör.

Vad gäller tidsplanen är man i fas, även om vissa delar har tagit längre tid än beräknat.

– Just nu känns det väldigt bra tidsmässigt, säger Gustafsson.

undefined
Adam Höckert, projektledare, Motala kommun, Linus Hallberg, byggledare, Projektkompaniet och Björn Gustafsson, Adderalink Motala AB, totalentreprenör, visar runt det nya centralköket i Norrsten.

Sommaren 2024 ska byggnaden ska vara helt klar. Tanken är att administrativ personal ska kunna börja jobba i huset i juni.

– Sen ska väl verksamheten, matlagningen, igång i augusti är tanken, säger Adam Höckert, projektledare, Motala kommun.

I samband med att det nya centralköket, Måltidscentrum, tas i drift kommer kommunens personal lämna Västgyllenköket för Måltidscentrum.

Budgeten är 108 miljoner kronor, vilket de ligger strax under. När verksamheten är igång är planen att det ska lagas 2200 portioner mat om dagen – och möjlighet att producera betydligt mer.

Det nya centralköket kommer att uppnå kriterierna för Miljöbyggnad silver – en typ av miljöcertifiering där flera olika miljöaspekter vägs in i bedömningen. Byggnaden kommer dock inte att certifieras, det är en process i sig att utföra, förklarar Höckert.

– I ganska många steg uppfyller vi guld, men inte riktigt i allt, säger Linus Hallberg, byggledare, projektkompaniet.

Måltidscentrum blir en energisnål byggnad som bland annat tar tillvara på både värme och kyla.

– Själva verksamheten i sig alstrar mycket värme. Ventilation och värmesystemet tar hand om det så det inte behöver tillföras så mycket köpt energi, säger Höckert.

undefined
Hjärtat i byggnaden, det stora köket. Här ska det kunna lagas 2200 portioner mat om dagen.

Varför får ni inte guld?
– Miljöbyggnad silver är en hög nivå, en väldigt bra nivå att hamna på. Ska du ha guld är det kostnadsfråga. Då krävs det ännu mer av alla faktorer som är med i bedömningen, säger Höckert.

 Björn Gustafsson lägger till:

– Som entreprenör har jag inte varit med om den här klassningen så värst många gånger historiskt men det kommer nog komma mer och mer.

undefined
I nuläget håller bygget budgeten. ”Det finns ett projektbeslut på 108 miljoner kronor och vi ligger strax under”, säger Adam Höckert. Björn Gustafsson och Adam Höckert tittat in i rummet som kommer att bli personalutrymme.

Hela projektet har genomsyrats av ett säkerhetstänk. Bland annat byggs det med en robusthet som skyddar mot yttre påverkan och med ett kök som ska ha bra uthållighet vid en längre och större samhällsstörning. Även om el- och vattentillförsel bryts.

– Utredningen kring det här projektet var igång när pandemin och Ukrainakriget slog till. Dom två bitarna har påverkat lite hur man har tänkt i projekteringen av det, säger Höckert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!