Majoriteten av skolorna i tätorten kräver åtgärder

Majoriteten av grundskolelokalerna i Motala tätort har renoveringsbehov och flera skolor har många tomma elevplatser. Så här ser läget på respektive skola ut:

En extern konsult har sett över grundskolorna i Motala tätort. Den 11 oktober ska förvaltningen presentera sina förslag till beslut. Därefter, i november, fattar bildningsnämnden de första besluten.

En extern konsult har sett över grundskolorna i Motala tätort. Den 11 oktober ska förvaltningen presentera sina förslag till beslut. Därefter, i november, fattar bildningsnämnden de första besluten.

Foto: Peter Calén, Andreas Hillergren/TT, Doug Olson, Mostphotos

Motala2023-10-06 16:01

Skolgårda skola

Redan för ett antal år sedan bedömdes det finnas åtgärdsbehov i Skolgårda skolas lokaler. 2021 konstaterades det, i en utredning, att slöjd- och hemkunskapshuset hade brister i inomhusmiljön.

2020 byggdes ett nytt kök, en ny matsal och nya klassrum, för 38 miljoner kronor.

Skolgårda skola har plats för 736 elever. I dag går 694 elever på skolan.

undefined
Skolgårda skolas slöjd- och hemkunskapshus har brister i inomhusmiljön. 2020 fick skolan dock ett nytt kök, en ny matsal och nya klassrum.

Karlslunds skola

Skolan har bantats ner i omgångar. Från början var det en F-6-skola, men redan för flera år sedan ändrades det och skolan blev en F-5-skola. 2019 fattades ett beslut om att minska ner skolan ytterligare. Under hösten 2020 togs årskurs 4 och 5 bort – och skolan blev i stället en F-3-skola.

På Karlslunds skola saknas dessutom matsal.

Skolan har plats för 100 elever, men endast 68 elever går på skolan i dag.

undefined
Grundskolorna i Motala tätort har olika behov av åtgärder och renoveringar.

Södra skolan

I början av 2022 flaggade skolans rektor för att skolresultaten riskerade att påverkas av de orenoverade lokalerna. Södra skolan har inte förändrats så mycket sedan byggnaderna tillkom på 40- respektive 60-talet. Det är sedan tidigare känt att det finns stora renoveringsbehov och problem med bland annat ventilationen, samtidigt som klassrummen är små och det saknas grupprum. Behoven på Södra skolan har tidigare uppgetts finnas med i kommunens planer.

Södra skolan har plats för 610 elever. I dag går 533 elever på skolan.

undefined
I början av 2022 flaggade skolans rektor för att skolresultaten riskerade att påverkas av Södra skolans orenoverade lokaler. Det handlar bland annat om för små klassrum och problem med ventilationen.

Mariebergsskolan

Skolan är en nyrenoverad låg-, mellan- och högstadieskola. Några renoveringsbehov bedöms inte finnas under de närmaste åren. Skolan har plats för 768 elever. Totalt i dag går 714 elever på skolan.

undefined
Mariebergsskolan är den enda grundskolan i Motala tätort som inte beräknas ha några åtgärdsbehov i närtid.

Norra skolan

Skolan uppges ha åtgärdsbehov. Mathias Strand, rektor för låg- och mellanstadiet samt fritidshemmet, anser dock inte att det finns några direkta brister som riskerar att påverka varken inom- eller utomhusmiljön. Däremot råder det brist på grupprum, framhåller han.

– Det är en 100-årig skola. Sedan är den tillbyggd på 60-talet. Då byggde man inte grupprum i kombination med klassrum. Det är klart att man ibland kan man känna att det är en bristvara att inte ha grupprum i den bemärkelse som vi skulle önska. I skolor i dag har man grupprum i anslutning till varje klassrum, så det är klart att det blir skillnad, säger han och tillägger:

– Men det är ingenting som vi kan bygga ut eller göra något åt eftersom det är en så pass gammal skolbyggnad.

På Norra skolan finns det plats för 368 elever. I dag går 294 elever på skolan.

undefined
Den 11 oktober ska förvaltningen presentera sina förslag till beslut kring grundskolorna och förskolorna i Motala tätort.

Smedsby skola

En nedläggning av skolan har tidigare diskuterats. Skolan är i dag trångbodd. 157 elever går på Smedsby skola och den uppges ha plats för 165 elever. En del av undervisningen bedrivs därför i inhyrda moduler.

Skolan är, sedan flera år tillbaka, utan matsal då förskolebarn togs in i den lokalen. Tidigare har matserveringen därför skett i korridorerna och eleverna har låtits äta lunch i sina klassrum. I början av 2020 dömde miljö- och hälsoenheten liksom räddningstjänsten dock ut lösningen. Det bedömdes finnas risker kopplat till både brandskyddet och livsmedelshanteringen. Efter det gjordes trä- och metallslöjdsalen samt textilslöjdsalen om till matsalar, enligt rektor Karin Kellander.

Nu står skolan därför utan slöjdsalar i stället. Eleverna måste nu bussas till Norra skolan för att få sin slöjdundervisning.

undefined
En nedläggning av Smedsby skola har tidigare diskuterats.

Vätternskolan

De senaste åren har kantats av problematik med vatten- och fuktskador, vilket resulterat i kraftig mögelpåväxt på innerväggarna. Problemen ska ha orsakat besvär hos personalen. I våras ställde Arbetsmiljöverket krav på förbättringar – annars riskerade skolan att behöva stänga. En rivning och nybyggnation av skolan är nu planerad. Under tiden har skolans mellanstadium fått flytta till Zederslundsskolan.

Vätternskolan har plats för 368 elever. I dag går 271 elever på skolan. Hälften av mellanstadiets elever har, i närtid, valt att byta skola. Vissa elever försvann redan när Kunskapsskolans etablering blev känd, medan vissa försvann i samband med att det stod klart att eleverna skulle behöva flytta till Zederslund.

undefined
Vätternskolan ska rivas och byggas upp på nytt. Det beslutet fattades av en enig kommunstyrelse i våras.

Zederslundsskolan

Enligt Daniel Rask, rektor på Zederslundsskolan, är skolans alla undervisningslokaler i bra skick. Däremot finns brister kopplade till andra ytor, däribland aulan.

– Det kommer krävas rätt så stora kostnader för att göra omfattande renoveringar och i och med att det är K-märkt får man heller inte göra vad som helst. Men det jag hörde senast var att det låg i pipen att de åtminstone ska se över och åtgärda taket på aulan, för där finns det lite läckageproblematik, säger Daniel Rask.

Även entrén, som rektorn likställer med en "ljushall" och ett "växthus", har åtgärdsbehov. Glastaket gör att det blir varmt på sommaren och kallt på vintern. Liknande problematik finns utanför arbetsrummen, menar Daniel Rask.

– Det är en yta där elever ska kunna hänga, men det är rätt bullrigt eftersom det inte finns några ljudabsorbenter där.

Zederslundsskolan har plats för 352 elever. Omkring hälften av elevplatserna är fyllda i dag – totalt går 186 elever på skolan.

undefined
Enligt Daniel Rask, rektor på Zederslundsskolan, är skolans alla undervisningslokaler i bra skick. Däremot finns brister kopplade till andra ytor, däribland aulan.

Bråstorpsskolan

Kommunen hyr Bråstorpsskolan, som ägs av Platen. På skolan har det varit trångt i flera år. Det har lösts genom att moduler har gjorts om till skollokaler och flyttats till området.

– Det skulle vara mer ekonomiskt fördelaktigt att inte ha paviljonger på plats. Således har man ett ytbehov, konstaterar Carl Melin, kommunens fastighetsförvaltningschef.

Han lyfter också att köket är för litet.

Bråstorpsskolan har plats för 256 elever. I dag går 241 elever på skolan.

undefined
En extern konsult har sett över grundskolorna i Motala tätort. Nu har förvaltningen tittat på konsultanalysen och den 11 oktober ska de presentera sina förslag till beslut. De första besluten fattas sedan av bildningsnämnden i november.

Ekenässkolan

Vid sommarlovet 2019 lades Charlottenborgsskolan ner, på grund av utdömda lokaler. Skolverksamheten flyttade i stället till Ekenässkolan, som kommunen tagit över från Fria Intermilia. Lokalerna, som alltså inte ägs av kommunen, är dyra och beslutet har tidigare granskats. För att Charlottenborgsskolan skulle kunna flytta in i Ekenässkolans lokaler krävdes en ombyggnation för 7,3 miljoner kronor. Kostnaden per elev är också högre för Ekenässkolan än snittet för kommunens andra skolor.

Ekenässkolan har plats för 224 elever. I dag går 172 elever på skolan.

undefined
2019 lades Charlottenborgsskolan ner, på grund av utdömda lokaler. Skolverksamheten flyttade till Ekenässkolan (på bild). Lokalerna har kommunen tagit över från Fria Intermilia. De ägs inte av kommunen och är dyra.

Siffrorna vad gäller elevplatser och elevantal kommer från bildningsförvaltningen. Den 11 oktober ska förvaltningen presentera sina förslag till beslut kring grundskolorna och förskolorna i Motala tätort. I november fattar bildningsnämnden de första besluten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!