Skolan hotas av stängning: "Behövs åtgärder"

Arbetsmiljöverket ställer krav om bättring, annars kan de förbjuda verksamhet på Vätternskolan.

Vätternskolan i Motala hotas av nedstängning på grund av bland annat mögel i lokalerna.

Vätternskolan i Motala hotas av nedstängning på grund av bland annat mögel i lokalerna.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Motala2023-04-06 17:00

I slutet på mars fick Motala kommun en underrättelse från Arbetsmiljöverket. De överväger att förbjuda kommunen att bedriva verksamhet på Vätternskolan. Än är inget beslut taget.

I underrättelsen skriver Arbetsmiljöverket att det finns brister i inomhusklimatet som orsakat besvär hos personalen. I januari 2023 gjorde Motala kommun en enkät som visar en ökning av förekommande symptom som astmabesvär, hösnuva och eksem, jämfört med 2017 då samma typ av enkät senast gjordes. 

Enligt en innemiljöutredning har det funnits en omfattande problematik under flera år med vatten- och fuktskador. Detta har bland annat resulterat i kraftig mögelpåväxt på innerväggarna.

Underrättelsen kom inte som någon överraskning för Vätternskolans ledning. 

– Det har gjorts undersökningar och vi har vetat om problematiken. Det ska åtgärdas, säger Marie Johansson, rektor på Vätternskolan. 

Vad hoppas ni ska hända nu framöver?

– Drömmen är en ny skola, med frisk miljö. Nu jobbar vi tillsammans; jag, fastighetsförvaltningen, bildningsförvaltningen med flera för att hitta en så bra lösning som möjligt. Det viktigaste för mig är att våra elever och lärare mår bra.

Linda Karlsson, huvudskyddsombud för Sveriges lärare Motala:

– Det är så klart ett problem, och har varit det sedan flera år tillbaka. Vi är överens om att det behövs åtgärder. Sedan är det politikerna som beslutar i slutändan, vad som ska göras.

Linda Karlsson bekräftar att flera lärare uttryckt olika symptom i enkäten som gjordes i januari. Däremot kan hon inte svara på hur eleverna har påverkats. 

– Vi har inte gjort någon utredning där. Vi har ingen officiell statistik eller så på hur många elever som har eller har haft symptom. 

I Arbetsmiljöverkets underrättelse, som bygger på kommunens utredning, framgår det att byggnaden har stora brister. Utdrag från underrättelsen:

”Mätningar vid ytterväggar på plan två visar förhöjda halter av mikroorganismer på flera punkter. Omfattningen av fuktskadorna är enligt utredningen svåra att bedöma men det bedöms vara stora skador lokalt i de murade ytterväggarna. Vidare upptäcktes byggnadstekniska brister där nederbörd kan komma in i byggnaden. Tak och undertak är i behov av att bytas. Dessa brister i byggnaden medför en stor mikrobiell belastning på innemiljön. Fuktskador och mikrobiell tillväxt kan vara skadligt för hälsan.”

Om inte följande villkor uppfylls kommer Arbetsmiljöverket att besluta om ett förbud från och med den första september:

”Byggnaden på Vätternskolan i Motala där era medarbetare arbetar och vistas ska så långt som möjligt vara fria från mögel- och fuktpåverkat material så att era medarbetare inte drabbas av ohälsa på kort eller lång sikt.”

 – Vi lägger oss från arbetsmiljöverkets sida inte i om man ska riva skolan, renovera den eller vad man har för lösning. Vårt uppdrag är se till att man har en arbetsmiljö som inte innebär en hälsorisk att vistas i, säger Märta Remneblad, Arbetsmiljöverket. 

Kommunen har några veckor på sig att lämna in synpunkter på underrättelsen.

– Under en tre veckorsperiod har man från arbetsgivarens sida möjlighet att komma med synpunkter. Det kan hända att vi exempelvis inte har all information.

Carl Melin är fastighetsförvaltningschef på Motala kommun:

– Det är en viktig fråga som vi jobbar med, och vi strävar givetvis efter en god inomhusmiljö. Sedan hur vi ska gå till väga och i vilken omfattning åtgärder ska göras får vi se. Initialt tänker jag att vi kan behöva lite mer tid.

Finns det en risk att skolan behöver stängas tillfälligt, medan det här problemet åtgärdas? 

– Att vi behöver göra åtgärder utifrån den här underrättelsen är klart. Sedan hur vi ska lösa det tekniskt får vi samråda om internt nu framöver. 

Svarstiden är satt till 19 april, men kan komma att förlängas någon vecka eller två om kommunen önskar det. Ett beslut från Arbetsmiljöverket beräknas komma i maj.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!