I slutet på mars fick Motala kommun en underrättelse från Arbetsmiljöverket. I den framkom att de överväger att förbjuda kommunen att bedriva verksamhet på Vätternskolan. Än är inget beslut taget.
Därefter, i början på maj, var det en enig kommunstyrelse som beslutade om skolans framtid. Beslutet blev att skolan ska rivas och byggas upp på nytt. En förskola, idrottshall och fritidsgård ingår också i projektet.
Under förra veckan fick Vätternskolans föräldrar hem ett brev, som berättar om kommande förändringar. Där framkommer att lågstadiet ska gå kvar i rådande lokaler under byggnationen, vilka det inte är problem med eller som hinner återställas till hösten. De två årskurs fyra-klasserna ska flytta till Norra skolan och årskurs fem och sex inryms i Zederslundsskolan.
Det har tidigare lyfts att en nybyggnation skulle kunna innebära att eleverna kan gå kvar i den befintliga skolan under byggnationen av den nya, men så blir det alltså inte.
– Vi har stött och blött och vridit och vänt på det här och kommit fram till att det här är den bästa lösningen under de förutsättningar som finns. Det är en väldigt speciell situation att delvis inte kunna vara kvar på en skola och då behöver man hitta en lösning skyndsamt, säger bildningschef Per-Arne Sterner och fortsätter:
– Finns det lediga lokaler är det förstås bra och de ligger också ganska nära geografiskt. Att skapa nya lokaler när det redan finns lokaler är inte att använda skattebetalarnas pengar på rätt sätt.
Han ser ingen risk för att det ska bli trångbott på mottagande skolor. Han framhåller att Zederslundsskolan har varit femparallellig tidigare och att den till hösten blir tvåparallellig.
– Där är det gott om plats. På Norra skolan har rektorn gjort bedömningen att det inte är några problem att ta in två klasser heller. Annars hade vi inte valt den här varianten.
Flytten sker direkt efter sommarlovet. Lärarna från Vätternskolan kommer att följa med sina elever. Huruvida eleverna kommer att gå kvar på Norra skolan och Zederslundsskolan under samtliga byggnadsår kan Per-Arne Sterner inte svara på, men mest troligt kommer mellanstadieklasserna att få gå resterande del av mellanstadiet på mottagande skolor.
– Det är lite tidigt att säga, för det beror lite på ordningsställandet och renoveringarna av nuvarande skola och hur snabbt det går med nybyggnationen.
Hittills har Per-Arne Sterner mottagit ett samtal efter att brevet gick ut till föräldrarna. Han misstänker dock att fler kommunanställda har fått frågor.
Vidare berättar han att 30-40 elever ansökte om skolbyte redan innan brevet skickades ut. Fram till och med slutet på förra veckan fanns det möjlighet att göra ytterligare förändringar i sitt skolval, med anledning av kommande förändringar.
– Vi får summera det här vartefter, men man får nog utgå ifrån att det finns några stycken som har gjort ytterligare ett skolval.
Mottagande skolors lärare och rektorer ser positivt på att få nya barn och kollegor till sin verksamhet, enligt Per-Arne Sterner. Han berättar att riskanalyser har genomförts tillsammans med medarbetare från samtliga skolor.
– Vi har inte stött på några stora grejer. Riskanalysen på Vätternskolan handlar mer om att det blir svårt att hålla ihop vid konferenser, kollegialt lärande och över huvud taget när man är utspridda på tre ställen och inte har fysiska lokaler tillsammans. Men samtidigt är man förstås nöjda över att inte behöva vara i lokaler som inte är okej.