Nu ska beslut fattas om fuktskadade skolan

Arbetsmiljöverket har flaggat för att det finns en risk för en nedstängning av fuktskadade Vätternskolan. På tisdag ska politikerna fatta beslut om vad som ska hända med skolan.

I slutet på mars fick Motala kommun en underrättelse från Arbetsmiljöverket, som säger att de överväger att förbjuda kommunen att bedriva verksamhet på Vätternskolan. Än är inget beslut taget. På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om hur skolans framtid ska se ut.

I slutet på mars fick Motala kommun en underrättelse från Arbetsmiljöverket, som säger att de överväger att förbjuda kommunen att bedriva verksamhet på Vätternskolan. Än är inget beslut taget. På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om hur skolans framtid ska se ut.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-04-27 16:01

I slutet på mars fick Motala kommun en underrättelse från Arbetsmiljöverket, som säger att de överväger att förbjuda kommunen att bedriva verksamhet på Vätternskolan. Än är inget beslut taget.

De skriver att det finns brister i inomhusklimatet som orsakat besvär hos personalen. I januari 2023 gick kommunen ut med en enkät och svaren visar en ökning av förekommande symtom som astmabesvär, hösnuva och eksem, jämfört med 2017 då samma typ av enkät senast gjordes.

undefined
Arbetsmiljöverket skriver att det finns brister i inomhusklimatet på Vätternskolan, som orsakat besvär hos personalen. Nu måste kommunen vidta åtgärder om skolan inte ska stängas.

På tisdag ska frågan om Vätternskolans framtid tas upp i kommunstyrelsen. Alternativen som finns presenterade i en förstudierapport är att renovera skolan eller bygga ny skola på befintlig plats. Det finns utmaningar med båda förslagen, enligt lokalstrateg Dan Bernström, och från tjänstemannasida kommer man inte att rekommendera en specifik riktning.

– Vi klargör egentligen bara förutsättningarna med de båda alternativen utan att lägga någon värdering. Sedan är det klart att det blir väldigt olika förutsättningar beroende på vilket alternativ man tar.

Att bygga bort befintliga skador och med säkerhet veta att dessa inte återkommer är "nästan omöjligt", enligt lokalstrategen.

– I synnerhet när det är knutet till fukt som finns på platsen. Huset står i dag i en lågpunkt och problemen är knutna till markfukt. Den problembilden kommer inte att upphöra. Någonstans får man värdera kostnaden kontra nyttan i det här. Båda alternativen är sannolikt bra, men resultaten skiljer sig åt.

undefined
Lokalstrateg Dan Bernström säger att det finns utmaningar med båda alternativen, men oavsett vilket som väljs av politiken skickar det ut en signal om att kommunen vill satsa på Ekön.

Kostnaden för föreslagna åtgärder beräknas till mellan 120 miljoner kronor och 330 miljoner kronor, men Dan Bernström framhåller att det krävs en detaljprojektering för att ge ett exakt svar om kostnaderna.

– Ett väldigt styrande mål i alternativet att bygga nytt har varit att möjliggöra för att bedriva skolverksamhet i befintlig byggnad parallellt med att man bygger en ny, så att man har möjlighet att sedan flytta från den befintliga skolan och in i den nya.

Att renovera den befintliga skolan skulle innebära ett uppförande av tillfälliga lokaler, men Dan Bernström framhåller att det inte finns någon plan för hur verksamheten ska anpassas under en renovering.

– Klart är att en renovering har stor påverkan på verksamheten och att sådan plan måste göras tillsammans med berörda verksamheter.

undefined
Dan Bernström, lokalstrateg på Motala kommun, berättar att två förslag ligger till beslut när kommunstyrelsen sammanträder på tisdag.

Finns det någon risk, oavsett inriktning, att skolan behöver stänga under en tid?

– Att skolan skulle stängas helt och hållet över tid är inget alternativ över huvud taget. Kommunens hållning är att vi ska bedriva skolverksamhet på Ekön, punkt. I vilken form får de bestämma på tisdag.

Samtidigt är Dan Bernström ödmjuk inför frågan, i och med Arbetsmiljöverkets ställningstagande. Deras underrättelse säger att ett förbud hade kunnat bli aktuellt från och med första september. Till dess kommer kommunen att försöka genomföra det som krävs för att skolan inte ska stängas. Vad det sedan innebär får visa sig genom dialog med Arbetsmiljöverket framöver.

– Det är egentligen först när vi har en tydlig inriktning som vi kan börja diskutera det fullt ut. I dag bereds alla alternativ i en arbetsgrupp för att möta Arbetsmiljöverkets kommande beslut. Arbetsgruppen kommer att ha möte med föräldrarådet under onsdagen.

Han konstaterar att nästa steg, efter kommunstyrelsens beslut, blir att formera en organisation som kan leverera ett fullständigt beslutsunderlag. Ambitionen är att ha färdiga underlag, för ett investeringsbeslut, framtagna kort efter sommaren.

– Någonstans önskar alla parter i den här frågan en ganska snabb process, säger han, men tillägger att planeringsarbetet likväl är viktigt.

undefined
"Att skolan skulle stängas helt och hållet över tid är inget alternativ över huvud taget", säger lokalstrateg Dan Bernström. Kommunens hållning är att de ska bedriva skolverksamhet på Ekön.

Det beräknas ta ungefär ett halvår, oavsett beslut. Produktionstiden ligger sedan på cirka två år. Tidsindikationen i förstudierapporten säger att arbetet skulle kunna vara helt färdigt 2027, men Dan Bernström menar att byggnationen färdigställs i steg.

– Det som är fördelaktigt i det här sammanhanget är att vi har en gällande detaljplan som medger den här typen av byggnation.

Det som krävs är ett vanligt bygglov och det är "inte så tidsödande", enligt honom.

Ser tidsbilden likadan ut oavsett alternativ?

– Ja, sannolikt skiljer det inte jättemycket. Det är väldigt omfattande åtgärder som ska göras och det kräver ungefär samma planeringsprocess skulle jag säga.

Nu är det upp till kommunstyrelsen att fatta beslut, men Dan Bernström fastslår att båda alternativen skickar signaler om att kommunen vill satsa på Ekön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!