– Det Emma gjorde är modigt. Jag önskar att fler vuxna vågade agera så här.
Juno Blom är ansvarig för nationella kompetensteamets arbete och själva navet i Sveriges arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon är stationerad på länsstyrelsen Östergötland.
LÄS MER: "Skriket är fyllt av panik och smärta"
Har du tidigare hört talas om att könsstympning sker i Linköping?
– Bara som andra- och tredjehandsuppgifter, men det betyder ju inte att det inte existerar. Jag vet att polisen i Härnösand fick in ett anonymt tips om oro kring detta.
Vad mer kan samhället göra?
– Oerhört mycket mer, den saken är klar. Vi har varit alltför passiva och rädda för att ta diskussionen med dem det berör, av rädsla för att misstänkliggöra oskyldiga. Alla instanser – Migrationsverket, flyktingboenden, socialtjänsten, polisen, vården, bvc, skolan – måste ha kunskap om problematiken och informera kring detta.
Ge exempel.
– Det är viktigt att vi är tydliga med att alla de som utsatts för könsstympning innan de kom till Sverige har rätt till vård. Lika viktigt är det att vi informerar om att det är ett allvarligt brott i Sverige.
LÄS MER: Polisen vet att könsstympning sker
Emma tror att den omskurna flickan blev ”utbytt”.
– Det påpekas i ”Handledning om Kvinnlig könsstympning för polis och åklagare” att risken för ett barnbyte, alltså att det är en annan flicka som skickas till läkarundersökningen, bör beaktas. Därför är det så viktigt att myndigheterna hela tiden ligger steget före och tar alla eventualiteter i beaktande.
Förstår du Emmas frustration över den nedlagda utredningen?
– Absolut. Ändå vill jag uppmana andra som misstänker något liknande att göra exakt det hon gjorde, polisanmäla. När det gäller fara för ett specifikt barn går det att göra en orosanmälan hos socialtjänsten. Jag tror att Emmas agerande har spelat roll för den aktuella flickan.
Hur då?
– I en situation där ett barn skrek hjärtskärande dök det upp en vuxen som brydde sig, som med sitt agerande visade att det som skedde inte alls är okej.