På måndag är det dags för ett nytt sammanträde i Motalas kommunfullmäktige. Förutom att frågan som har orsakat den interna politiska konflikten mellan kommunstyrelsen och fullmäktiges presidium tas upp på nytt är det dags för församlingen att ta del av en rapport kring SCB:s medborgarundersökning.
På ledarplats har försämringen i medborgarnas uppfattning om korruption i kommunen och sågningen av den lokala demokratin tidigare tagits upp. Nu ska alltså även fullmäktige få saker och ting presenterade för sig, både kring det som har varit bra och det som har varit mindre bra.
Om vi börjar med det positiva som tas upp i handlingarna inför sammanträdet handlar det om det viktiga arbetet med klimat och miljö. Möjligheten att återvinna saker och kommunens arbete för att minska miljö- och klimatpåverkan på olika sätt får relativt sett högt betyg och hamnar i den bästa fjärdedelen av landets kommuner. Samtidigt syns dessvärre en nedgång i attityden även inom dessa områden.
Därefter kommer en negativ del om ovan nämnda förtroende och korruption, tillsammans med röda siffror om underhåll i den offentliga miljön. Under 2022 förbättrades attityderna inom området gator, vägar, snöröjning, badplatsskötsel och liknande ganska mycket över lag, men i resultatet för 2023 har det vänt nedåt igen.
Särskilt kraftigt faller skötsel av idrotts- och motionsanläggningar, där endast 49 procent anser att de sköts bra. Det skulle kunna härledas till bland annat hanteringen av ishallar och simhall. Noterbart är också att den alltid aktuella frågan om parkeringar är den som har högst andel negativ förändring mot tidigare. ”Utbudet av pendlarparkering i kommunen är bra” har sjunkit från 66 procent positiva svar år 2022 till endast 34 procent år 2023. Motalaborna är åter igen brutalt ärliga.
I sammanhanget var det också intressant att ta del av en debattartikel i MVT, där skribenterna vill att Vadstena kommun också ska delta i SCB:s undersökning. Det är bara att instämma i det, eftersom det för en i sammanhanget låg kostnad ges ett väldigt stort värde. Det behöver inte nödvändigtvis göras varje år, men att åtminstone vartannat år få en rejäl temperaturmätare från befolkningen är viktigt för den som vill lyssna.
Att få en insikt i hur invånarna betraktar sin kommun kan skapa både stolthet över det som görs bra och värdefull förståelse för vad som antingen behöver förbättras eller kommuniceras bättre kring. Även om det ibland kan svida rejält att få resultaten presenterade för sig och det inte är självklart att svaren är rättvisa bör resultaten samtidigt bli en väckarklocka som väcker en vilja till förbättring.