Intern politisk konflikt om partistöd i Motala

Partierna var överens, men kommunstyrelsen och fullmäktiges presidium ville inte samma sak.

Vilka kommer att dra det längsta strået i kampen om en större eller mindre höjning av partistödet?

Vilka kommer att dra det längsta strået i kampen om en större eller mindre höjning av partistödet?

Foto: MVT montage

Ledare2024-03-02 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Denna lördag i mars är det dags att fortsätta prata om pengar, närmare bestämt partistöd. Under år 2024 kommer Motala kommun enligt det senaste förslaget att betala ut 2,4 miljoner kronor direkt till de lokala partiföreningarna som är representerade i fullmäktige, men det kan också bli mer än så beroende på hur en intern politisk konflikt faller ut.

I tisdags hade kommunstyrelsen i Motala ett ärende om utbetalning av partistöd uppe för beslut. Samma ärende var faktiskt uppe i samma forum redan i januari. I stället för en standarduppräkning av partistödet utifrån ett ovanligt högt KPI var förslaget från kommunstyrelsen att höja med 3,35 procent. Förslaget som då skickades till fullmäktige frångick alltså reglementet – för andra året i rad – eftersom utbetalningarna skulle bli mindre än vad regelverket säger att de borde vara.

Detta förslag stoppades dock innan det nådde fullmäktige och kom alltså tillbaka till kommunstyrelsen igen för en ny omgång. Orsaken är att fullmäktiges tre ordförande – dess så kallade presidium – ansåg att frågan om arvoden, enligt gällande regelverk, ska hanteras av beredningen för organisations- och arvodesfrågor. Det har inte gjorts på vägen till fullmäktige och därför är inte ärendet förberett på rätt sätt, vilket innebär bakläxa och ett omtag.

Det kan i och för sig tyckas vara underligt att kommunen på det här sättet bråkar med sig själv, men det är bevisligen sådant som händer. Demokrati är inte helt enkelt och regelverken är inte alltid helt lätta att ha stenkoll på. Just i det aktuella fallet borde politikerna kunna ha fått stöd av sakkunniga tjänstepersoner, är det lätt att tycka. Samtidigt är dessa skönt nog också människor, vilket ger både styrkor och svagheter.

Det som ändå är mer intressant är den principiella konflikt som verkar ha uppstått mellan politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges presidium. Den sistnämnda parten anser nämligen uttryckligen att partistödet denna gång borde betalas ut utifrån reglementet. Det innebär att en uppräkning görs utifrån ett högre KPI, inte den lägre procentsats som kommunstyrelsen föreslog.

Här finns det alltså av allt att döma inga åsiktsskillnader mellan olika partier, utan det är i stället olika nivåer av den kommunalpolitiska världen som ”slåss” om vilken väg som är den rätta framåt.

Hur kommer då det hela att sluta? Vilka kommer att dra det längsta strået i kampen om en större eller mindre höjning av partistödet? Det får vi helt enkelt återkomma till framöver när konflikten slutligen är avklarad och ett beslut har fattats i fullmäktige.