Frågan om neddragningar i bidrag till kulturen har tidigare behandlats på nyhetsplats och ledarplats i MVT. I spåren av förändringarna uppstod en debatt i Vadstenas kommunfullmäktige, efter en interpellation i anslutning till det som av bland andra Maria Jönsson (K) beskrevs som ”kulturfientliga tider” i samhället.
Nästa steg i dramat är att ett uttalande från Arne Sjöberg (M) i debatten har rört upp känslor i flera läger. Det är i grunden rimligt att ha stor respekt för en så pass erfaren och rutinerad politiker som Sjöberg. Därför blir det extra iögonfallande att han till synes hamnar i en skarp konflikt med en vd för en viktig kulturaktör. Vad var det egentligen som hände?
”Vd:n är tvärförbannad för att han bara fått 100 000 kronor” var det uttalande som Sjöberg kom med under senaste fullmäktigesammanträdet. Det har därefter väckt irritation. Hans resonemang kring att en aktör som har mycket pengar kanske inte behöver ha så mycket kommunala bidrag är faktiskt rimligt i sak. Här är det dock frågan om inte Sjöberg har hamnat snett?
Nils Spangenberg som är vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien sa förvisso själv till MVT att han var ”tvärförbannad”, så långt har Sjöberg rätt. Det som Spangenberg i just det sammanhanget var upprörd över var dock inte bidragets summa i sig, utan den obefintliga kommunikationen från Vadstena kommun inför en så drastisk förändring i de ekonomiska förutsättningarna.
Det är en fullt rimlig invändning att ha, men även Spangenberg har använt det som verkar vara onödigt skarpa ord i ”kontringen”. Situationen verkar ha eskalerat.
Det är generellt en bra idé att utgå från att människor inte har onda avsikter, utan i stället försöka förstå vad de faktiskt är ute efter. Snälltolka i stället för fultolka, för att använda ett par relevanta och moderna ord för hur debattklimat kan se ut.
Med den infallsvinkeln får det anses sannolikt att Sjöberg har uppfattat situationen på ett sätt som inte speglar verkligheten och har agerat utifrån det. Om antagandet stämmer så kan det – om det inte redan har gjorts – vara en god idé att lyfta luren och slå en signal till Spangenberg för att reda ut det hela.
Oavsett storlek på bidrag och vad man tycker om var olika aktörer har sitt säte är det aldrig fel att mötas som människor, förklara vad man menar och hur man tänker, försöka förstå varandras ståndpunkter och hitta en väg framåt. Det betyder inte att det går att komma överens i sakfrågorna, men det är ändå viktigt att vara ärlig mot varandra och ha en respektfull dialog.