Att visa människor respekt är allt som oftast viktigt. Särskilt viktigt är det när människor påverkas negativt av olika beslut som fattas.
Skolomläggningar och ishallar är två färska exempel i Motala där beslut och kommunikation inte har fungerat som det borde kunna göra. I vissa fall tar saker alldeles för lång tid att fatta beslut om – fråga exempelvis IFK Motala Bandy. I andra fall tar saker alldeles för kort tid att besluta om – fråga exempelvis ett stort antal föräldrar i Motala tätort.
I Vadstena kommun har vi i dagarna fått ta del av ett beslut som inte har fattats för snabbt rent formellt, men kommunikationsmässigt och respektmässigt är hanteringen oavsett det ett haveri. Åtminstone att döma av det som kommuniceras både från politiskt håll och från den drabbade parten.
Vadstena-Akademien, som redan tidigare har påverkats av tunga besked om framtiden för anknutna Vadstena Sång och Pianoakademi, får enligt det nya beslutet 100 000 kronor i bidrag från kommunen nästa år. Det kan tyckas vara mycket pengar, men det är en brutal sänkning från nivån 500 000 under 2023.
Shakespearefabriken får på motsvarande sätt bidraget sänkt drastiskt, från 350 000 kronor till 200 000. Det får stora effekter för en liten verksamhet. Samtidigt ska det ändå erkännas att dessa två kulturinstitutioner inte är särskilt kända hos allmänheten, inte ens i närområdet i Östergötland. Det betyder dock inte att de är mindre värda för Vadstena som kommun eller besöksmål.
”Tråkigt, men nödvändigt” är kommentaren från kultur- och utbildningsnämndens ordförande Ewa Ahlstedt (M). Det kan mycket väl vara så, för Vadstena är hårt drabbat av den allt tuffare ekonomiska verkligheten. Det är en fråga om prioriteringar av kultur gentemot andra utgifter.
Däremot är just kommunikationen lättare att ifrågasätta. Om det nu har arbetats med frågan under det som beskrivs som ”hela hösten” hade det varit på sin plats att förvarna de berörda om en trolig neddragning. Nu kommer beslutet i december, utan förvarning, med en halv månad kvar till dess att det nya året inleds. Det upplevs som respektlöst.
Nämndens beslut var dock inte enigt. Det största oppositionspartiets företrädare Lena Linde (K) var av avvikande åsikt. Det kanske starkaste argumentet är att det saknas en konsekvensanalys inför beslutet. Det är lätt att tänka för enkelspårigt kring utgifter och glömma bort den andra sidan. Både ekonomiskt och kulturellt finns det fördelar med verksamheterna, sett ur ett större perspektiv som här missas.
Därmed är det omöjligt att bedöma om beslutet är rätt eller fel.