Landsbygden förlorar alltid

Nedläggningen av Godegårds skola är ett exempel på hur landsbygden hamnar i kläm, skriver Christer Agerhall.

Nedläggningen av Godegårds skola är ett exempel på hur landsbygden hamnar i kläm, skriver Christer Agerhall.

Foto: Sofia Axelsson

Insändare2018-06-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Kommunen måste se helheten”, 14/6.

Kommunen måste se helheten skriver Gunnar Johansson. Du skriver att skolor och serviceboenden måste vara fullbelagda för att bära sig ekonomiskt som om en kommun är ett företag som skall gå med vinst. Ditt svar är alltså centralisering, vilket i praktiken innebär att skolor och serviceboenden läggs ned på landsbygden, vilket också har gjorts.

Sanningen är väl att ”socialbudgeten” som skall betala skolor och omsorg inte gått plus minus noll på många tiotals år utan skattemedel har fått skjutas till varje år för att budgeten skall gå ihop och det är ju inte bara landsbygdens fel. Men då skall det sparas. Vardå? Jo givetvis på landsbygden, som till exempel Granliden i Tjällmo och Godegårds skola.

Sedan upptäckte man mycket snart att det fattades platser på serviceboenden i staden och då flyttade man de som inte fick plats till Boxholm eller de fick stanna lite längre på lasarettet tills plats fanns. Detta kostade pengar, stora pengar, men vi har ju ”sparat” tyckte politikerna. Kunde de då inte fått bo kvar på Granliden istället. Och precis samma visa med Godegårds skola. Nedläggning och sedan platsbrist.

Är det inte konstigt förresten att en landsbygdsbo förväntas flytta till staden, men en stadsbo förväntas inte kunna flyttas till landet om service saknas? Men det är ju alltid längre till landet, än från landet till staden.

Sedan gör du en rejäl tankevurpa när du skriver: ”fördela resurser så att varje del av kommunen kan utvecklas” (Hur då?) och ”det betyder att pengar kan flytta från fullbelagda tätortsskolor till landsbygdsskolor med svajigt elevunderlag”. Man kan väl inte flytta pengar till det som är nedlagt! Eller hur tänkte du där?

Du har inte förstått problemet Gunnar Johansson som den stadsbo du antagligen är, eftersom du är van med all service som man kan kräva av en kommun. Vi på landsbygden är glada om vi har en skola, ett ålderdomshem, en affär och en bensinmack där vi kan tanka våra bilar, för kollektivtrafiken är ett skämt.

Men börjar man lägga ned ålderdomshemmet eller skolan, då måste vi slåss för vår existens, för detta handlar inte om partipolitik, som du tycks tro, utan om stad emot landsbygden. Och där det alltid är landsbygden som är den stora förloraren.

Christer Agerhall