Det är inte total enighet i Solörfrågan

"Vi vet att detta är en fråga som starkt engagerar kommunens invånare och tycker därför det är viktigt att delge vår ställning i frågan" skriver representanter från Konsensus.

"Vi tror förstås att det är en korrekt bild som återges till oss. Så var det uppenbarligen inte" skriver representanter från Konsensus.

"Vi tror förstås att det är en korrekt bild som återges till oss. Så var det uppenbarligen inte" skriver representanter från Konsensus.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2021-12-27 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förtydligande till insändaren ”Fjärrvärme på rimliga villkor i Vadstena”.

I det svar som majoritetens företrädare lämnar i MVT (19/12) till den tidigare insändaren benämnd ”Vadstenas hantering av fjärrvärmen är omoralisk” (14/12) ger skribenterna sken av att det allt igenom är en enig politikerkår som står bakom kommunens agerande i frågan om fjärrvärmen. Konsensus reagerar över när majoritetens företrädare skriver: ”Kommunstyrelsen har enhälligt (alla representerade partier) beslutat att en rättslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. Där är vi nu.”

Vi vill att kommunens invånare skall få en korrekt bild av hur Konsensus har agerat och vilken ställning vi har tagit.

2020-03-04 beslutade kommunstyrelsen (KS) om uppsägning av avtalet med Solör, samt att det påkallades inlösen av fjärrvärmeanläggningen. Beslutet var då enhälligt, men det ska visa sig vara beslutat med olika mycket information i ärendet för majoritet och opposition.

I beredningen av det ärendet delgavs aldrig Konsensus och de andra oppositionspartierna alla handlingar med relevans för ärendet. Det fanns handlingar som upprättats av Solörs advokater samt dess verkställande ledning och adresserats till bland annat kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson samt kommunstyrelsens vice ordförande Anders Hedeborg. Handlingarna är daterade 2020-02-17 samt 2020-02-18, alltså innan kommunstyrelsens beslut. När de ankom till kommunen blev de sekretessbelagda och Konsensus blev uppmärksammade på dessa handlingar långt in på sommaren, i samband med genomläsning av ett överklagande kopplat till ärende mellan kommunen och Solör.

När vi ovetande om den mycket kritiska inställning som Solör redovisar i dessa handlingar, frågar kommunledningen om hur samtalen går mellan Solör och Tekniska Verken (som då var den tilltänkta nya partnern) får vi svaret att samtalen förs i en positiv och konstruktiv anda. Vi tror förstås att det är en korrekt bild som återges till oss. Så var det uppenbarligen inte.

2021-03-17 beslutade kommunstyrelsen om rättsliga åtgärder mot Solör. Det beslutas om att delegera till kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören att åter kontakta Solör, för att se om det finns någon framkomlig väg för att undvika stämning. Konsensus lämnar ett yrkande om att återrapportering till kommunstyrelsen ska ske efter att kontakten tagits med Solör och innan definitivt beslut om stämning tas. Yrkandet avslogs och som följd av detta reserverar sig Konsensus ledamöter Frida Edholm och Bengt-O Petersson mot beslutet. En utförlig reservationsanteckning finns att läsa i protokollet.

2021-04-21 beslutade kommunstyrelsen om en utvidgad avsiktsförklaring med bland annat MSE (Mjölby-Svartådalen Energi AB) där det anges att MSE har för avsikt att etablera en fjärrvärmeledning till Vadstena kommun oavsett utfallet av tvisten med Solör. Konsensus ledamöter Lars Murling och Bengt-O Petersson reserverade sig mot beslutet. 

Vi vet att detta är en fråga som starkt engagerar kommunens invånare och tycker därför det är viktigt att delge vår ställning i frågan, allra helst nu när den politiska majoriteten med svepande ordalag vill påstå att det är en total politisk enighet i frågan. Det är det inte, vilket mycket tydligt kan läsas i kommunstyrelsens protokoll från 2021-03-17 samt 2021-04-21.