FjÀrrvÀrme pÄ rimliga villkor i Vadstena

"En sjÀlvklar förutsÀttning för ett eventuellt projekt Àr att det ska bli bÀttre och billigare för kunderna i Vadstena" skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

"Kommunstyrelsen har enhÀlligt (alla representerade partier) beslutat att en rÀttslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. DÀr Àr vi nu." skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

"Kommunstyrelsen har enhÀlligt (alla representerade partier) beslutat att en rÀttslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. DÀr Àr vi nu." skriver Tommy Kennberg (MP), Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

Foto: Katarina Hydén

InsÀndare2021-12-19 14:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det hÀr Àr ett svar pÄ "Vadstenas hantering av fjÀrrvÀrmen Àr omoralisk" 14/12.

En insÀndare av signaturen Medlem i Vadstena fria röst skriver en rad felaktiga uppgifter om Vadstena kommuns tvist med Solör. Samma felaktiga uppgifter har framförts tidigare och bemötts i MVT, men hÀr Àr ett nytt försök att ge fakta.

Det kan inte accepteras att kunderna i Vadstena tvingas betala bland de högsta priserna för fjĂ€rrvĂ€rme. Solör har bland de högsta priserna i landet och utnyttjar sin monopolliknande stĂ€llning. HuvudĂ€garen, ett riskkapitalbolag i Schweiz, tjĂ€nar stora pengar pĂ„ kunderna i Vadstena. De mĂ„nga smĂ„ kunderna kan i praktiken inte förhandla om priset. 

Vadstena kommun har enligt avtal rÀtt att köpa Solörs anlÀggning. Syftet Àr att kunna erbjuda lÀgre priser för fjÀrrvÀrme i Vadstena. Solör har vÀgrat att sÀlja, har tackat nej till förhandlingar och hÀvdar att avtalet inte gÀller. Kommunstyrelsen har enhÀlligt (alla representerade partier) beslutat att en rÀttslig process ska inledas om Solör inte vill följa avtalet. DÀr Àr vi nu.

VĂ„ra sopor mĂ„ste förbrĂ€nnas och dĂ„ bildas koldioxid, oavsett var soporna förbrĂ€nns. De kan inte förbrĂ€nnas i Vadstena hos Solör, som dĂ€rför blir ”fossilfritt”. Soporna med sin koldioxid sorteras och Ă„tervinner det som Ă€r möjligt. Resterande förbrĂ€nns pĂ„ Tekniska Verken, som producerar el, biogas och fjĂ€rrvĂ€rme. De redovisar den koldioxid (Ă€ven Vadstenas) som bildas i förbrĂ€nningen. Det Ă€r dĂ€rför helt missvisande att hĂ€vda att Solör Ă€r fossilfritt och Tekniska Verken en miljöbov. 

InsÀndaren spekulerar i kostnader och ledningsdragning med mera. En sjÀlvklar förutsÀttning för ett eventuellt projekt Àr att det ska bli bÀttre och billigare för kunderna i Vadstena. Förstudien visade att det skulle vara möjligt, men flera frÄgor ÄterstÄr. DÀrför pÄgÄr en gedigen undersökning för att fÄ korrekta svar.

Vadstena kommun, insÀndaren och andra kommer att fÄ svar pÄ sina frÄgor. Med dessa svar kan kommunen fatta beslut om projektet ska genomföras.