Visst finns det, Vadstenaundret

Skvallerspalten på mässa på slottet, och om Banemark, speedgolf, Starkenberg och Dribblas supervärvning. Plus heta listan.

14 maj 2019 07:00

Vadstenaundret? Jo, visst finns det

En del tror att det är en floskel som skvallerspaltens redaktör hittat på. Men nog lever Vadstenaundret. Det kanske har blivit mer verklighet än under nu på sistone, men bra idrott har blivit vardag på den kulturstarka orten. Bonus hade "undret" som tema när det gjordes besök på Vadstenamässan på slottet i helgen. Bildningschefen Johan Wernström säger: "Handbollen känns lite som Vadstenas själ och det har fötts många talanger. Hoppas de går vidare och peppar nya unga, och att vi kan fortsätta vara plantskola".

Martin Bengtsson kör Vadstena triathlon för andra året 31 augusti och han hoppas där kunna förena idrottslivet. En triathlontävling som utvecklas både som event och med nya distanser.

Johan Fyhr tar kommande helg Teknova LSK till ett tredje raka SM-slutspel i squash, nu i Göteborg, och drömmen lever om SM-guld även om Skellefteå är favorit.

Janne Westerberg åker med sitt supportergäng från Vadstena till hockey-VM i Slovakien i veckan. Det är också en idrottsresa.

Rahel Paping, VGIF-spelare i F04-05, gillar sammanhållningen i klubbens lag och gästen Madeleine Björk från Svärdsjö uppskattar de fina planerna i Vadstena.

Det kanske inte är så explosionsartat mycket idrottsframgångar som för några år sedan, men nog lever Vadstena vidare på sitt sportunder. Det var tydligt på slottet.

Banemark mot ettan med Kenty

Klara Banemark är en av många duktiga idrottstalanger från Motala som är på väg upp. Hon har tidigare spelat ishockey i Stålbucklan och nu har hon bytt Motala AIF där mot Linköpings HC:s andralag. Som fotbollsmålvakt har hon bytt Boren i division 2 mot seriekollegan Kenty i Linköping. Det blir alltså pendling till en större stad både vinter och sommar. Med Kenty hoppas Banemark på ettan.

”Det går väldigt bra för oss i Kenty. Jag tror vi kan vinna serien”, säger Banemark vars lag inlett med fyra raka segrar. Banemark vaktade målet hemma i Motala också på fredagen, när Maif besegrades med 5–1 på IP och Kenty tog sig till final i Östgötacupen.

Speedgolf spelas på Motala golfklubb

Motala golfklubbs fixare Kim Bergman fixar mycket nytt på banan. I höst kan det bli både löparlopp och cykellopp på området och klart är att speedgolf spelas som ett alternativt KM 9 augusti. "Det blir på tid, man lägger ihop slagen med tiden man får", berättar Bergman som också kommer att köra putt-KM och långdriving-KM..

Starkenberg kör vidare i IFK Visby

Tidigare Motala AIF-spelaren Sebastian Starkenberg har hittat en ny klubb. Efter fjolåret i Linköping City spelar han nu hemma på Gotland igen, i IFK Visby i division 4.

Dribblas nya oldboys fick med Maifbas

Motalas nya fotbollsklubb Dribbla United har nu även ett oldboyslag som nyligen debuterat i Korpens spel i Råssnäs. Till premiären hade Dribbla också fått med Motala AIF:s ordförande Marcus Kåtorp till spel. Det var tre lag i spel där alla mötte alla och Dribbla förlorade en match med 1–3 och vann den andra med 3–0 och lagets spelande ledare Elias Hanna kommenterar: "Målvakten George Aslan gör flera fina räddningar. Men här kliver Marcus Kåtorp in i handlingarna. Han börjar först med att göra en monsterbrytning på friläge vid 0–0 (matchavgörande) för att sedan assistera 1–0-målskytten Kianosh Sharafadin och 2–0-målskytten Alex Touma. En supervärvning".

Dribbla har haft en inomhustid för motion, för de som inte vill spela "riktig" fotboll och det är det gänget som nu spelar korp utomhus. Elias Hanna gillar Korpen och beklagar att det nästan inte finns sådana fotbollsserier längre i Motala, som i Linköping och Norrköping. "Korpen är ett bra alternativ för fotbollsälskaren som inte har tid att träna med ett lag men älskar sporten så man i alla fall får ett pass i veckan", säger Hanna.

Listan

HETT

1. Piraternas smakstart

Skrällseger för nykomlingen i premiären mot regerande mästarlaget Smederna. En kickstart inför tisdagens första bortamatch, mot Dackarna.

2. Stina Blackstenius

Tre mål på fem matcher av hemvändaren och även en rad assists. Vadstenatjejen har levererat i Linköpings FC som nu toppar tabellen i allsvenskan.

3. Klassfotboll

En av årets stora dagar i Motalafotbollen är 18 maj på Borens IP. 73 lag och 800 spelare från bygdens skolor lirar klassfotboll. Eventets åttonde år.

4. Maif–City i cupen

Direktsändning på Öst medias sajter, den spännande cupkvartsfinalen mellan Maif och rivalen Linköping city. Ett rafflande möte med ettans topplag.

5. Padel i Motala

Motala padelcenter har nu slagit upp portarna i Luxor center, för ännu mer racketspel i stan. Fyra banor finns att tillgå för de spelsugna.

6. Team Baltzar

Motalas bowling är tillbaka i allsvenskan efter en imponerande kvalseger mot Domnarvet. Bra jobbat av ett jämnt Baltzarlag.

SNETT

1. Maif-förluster i helgen

Damlaget föll i Östgötacupens semifinal, 1–5 mot Kenty, och herrlaget åkte på 1–3-torsk borta mot Haninge, vilket ökar avståndet till toppen i tvåan.

LISTMAKARE: JENS BOLLIUS

LÄS MER: @MVTSport på Twitter, MVTSport på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa