Vätternsimning släpps på film

För två år sedan simmade han över Vättern där sjön är som bredast. Nu släpps dokumentärfilmen om Motalakillen Andrzej Bednarskis bedrift.

15 april 2019 08:00

På måndag, den 29 april, är det premiärvisning på biografen Royal i Motala för dokumentären "Vätternsimmaren", en film på 28 minuter gjord av Tomas Hellberg från Fornåsa.

– Filmen visar simningen över sjön, evenemanget och förberedelserna, berättar huvudrollsinnehavaren Andrzej Bednarski.

Det var sommaren 2017 som Bednarski, nu 44 år fyllda, gjorde sin spektakulära simning. Det var först tänkt att simmas från Karlsborg till Motala, en sträcka på tre mil. Men på grund av väderomständigheter blev det tvärtom. Start i Motala och målgång i Karlsborg.

Det tog 8,5 timme och Bednarski klarade utmaningen.

Vad minns du av simningen nu?

– Kylan i början. Att det var monotont, men att jag kände stort stöd från gruppen jag hade med mig, följebåten och navigationskajaken. Det var de första 300 meterna som var jobbigast, och sedan var det fysiskt i slutet också.

Andrzej Bednarski kommer från Polen från början, men flyttade till Frankrike som tioåring. Det var där han märkte hur bra idrotten är som integrationshjälp. Han åkte iväg på en skidresa och den gemenskapen startade något.

– Idrotten saknar gränser och har ett språk alla förstår. Man lär känna varandra, lär sig att samarbeta, sade Andrzej i en tidigare intervju med Sporten.

Bednarski utbildade sig i Frankrike och gjorde ett exjobb på Linköpings universitet i slutet av 90-talet. På folkuniversitet, där han lärde sig svenska, träffade han sin fru Mingmin. De flyttade ihop i Sverige.

Att det blev Motala berodde helt enkelt på billigare huspriser jämfört med Linköping.

Vätternsimningen ville Andrzej Bednarski göra för att inspirera andra till rörelse.

Nya utmaningar siktar han också på, i sommar vill han återigen simma de 13 kilometerna från Borenshult till Varamon.

Sedan är ett mål att åka Nordenskiöldsloppet på skidor, 22 mil, nästa år.

– Jag tränar för det nu, säger 44-åringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa