LÄS MER: Tuffa kritiken: "Handboll är inte en sport för alla"
LÄS MER: Klubbens svar: "Det är en billig idrott"
LÄS MER: ÖIF-chefen: "En komplex fråga"
När många idrottsföreningar satsar hårt på att medlemmarna ska sälja produkter har simklubben i Linköping valt en annan väg. Ingen ska behöva sälja någonting.
– Det är ett beslut som ligger långt tillbaka i tiden. Simmare är väldigt mycket i simbassängen och det krävs stora föräldrainsatser när vi har tävlingar. Därför undviker vi den tunga belastning det innebär att sälja, säger Katarina Eckerberg Olsson.
Av klubbens närmare 3 000 medlemmar är cirka 150 aktiva tävlingssimmare, resten är anslutna till simskolan där man får betala 800-1 600 kr per termin beroende på vilken kurs det handlar om. Tävlingssimmarna har en avgift som varierar mellan 3 350 kr upp till 4 300 kr beroende på ålder. Då ingår inte kostnaderna för tävlingar och läger, men de kostnaderna är subventionerade för de yngsta och på seniornivå blir rabatterna större ju bättre du är.
Katarina Eckerberg Olsson säger att man ständigt diskuterar olika alternativ att få in pengar till klubben, och att man har hittat andra vägar till intäkter än via försäljning.
– Vi är exempelvis duktiga på att söka bidrag. Det är ganska tidsödande, men det finns mycket pengar att hämta.
Lass har också stor hjälp av den distriktsutvecklare som sitter i Växjö och är anställd av svenska simförbundet, samt av Sisu Östergötlands verksamhetsutvecklare.
– De kan hjälpa till när vi har vår kickoff och han kan titta på vad det finns för bidrag att söka, säger Katarina Eckerberg Olsson.
Inte heller Linköping innebandy, med knappt 60 lag och drygt 1 200 medlemmar, har någon försäljning. Där ligger en säsongsavgift på mellan 750 kr till 2 390 kr beroende på ålder och vilken nivå man spelar. Medlemsavgiften är 150 kr per säsong.
– Vi har bra koll på vår ekonomi på ungdomssidan utan att behöva sälja en massa grejer, säger klubbdirektören Johan Lindskog.
Är ni duktiga på att söka bidrag?
– Det finns föreningar som är bättre på det än vad vi är.
Libk arrangerar bland annat Floorball games, en jätteturnering för ungdomslag som avgörs i flera olika hallar runt om i Linköping.
– Cupen ger ett visst överskott, men det mesta går till att täcka löner för eventansvarig och liknande, säger Johan Lindskog.
Libk och RP är två klubbar som i mångt och mycket påminner om varandra – men när det kommer till försäljning är skillnaden stor. RP:s ordförande Stefan Nygren är inne på att innebandyklubben får in pengar via sina egenarrangerande turneringar, men säger också:
– Eftersom Libk också är en större förening så är det fler som delar på gemensamma kostnader som till exempel kansli.