LÄS MER: Tuffa kritiken: "Handboll är inte en sport för alla"
LÄS MER: Klubbens svar: "Det är en billig idrott"
LÄS MER: Ingen försäljning i de här stora klubbarna
Hon brottas ofta med frågor som rör hur föreningarna ska jobba för att driva in pengar på bästa sätt. Det finns inga klara svar och frågan om vilka försäljningskrav klubbarna ska ha är komplex, anser Kristin Lönnqvist.
– Det är jättesvårt. Det finns en grupp av föräldrar som inte vill sälja och inte jobba för föreningen utan vill hellre ha en högre medlems- och träningsavgift och har råd att köpa sig fria. Går föreningen på den linjen så finns det ett gäng med barn och ungdomar som inte har råd att idrotta, säger hon.
På många håll krävs stora insatser i form av försäljning för att hålla en idrottsförening flytande. Kristin Lönnqvist menar att föreningen behöver tänka på vad man vill använda pengarna till och att det inte alltid behöver kosta så mycket.
– Det blir kanske inte roligare för barnen bara för att du åker till Danmark på en cup – det kanske går lika bra med Jönköping? Barnen har lika roligt ändå.
Är din känsla att försäljningskraven från föreningarna har ökat de senaste åren?
– Generellt sett har det nog inte ökat, men hos vissa har det helt klart blivit mer, säger Kristin Lönnqvist.
Föräldrarna i RP som sporten pratat med efterlyser andra aktiviteter för att tjäna pengar, inte bara genom försäljning. Där håller Kristin Lönnqvist helt med, men tycker också att medlemmarna själva har ett ansvar.
– Det är jättesvårt för föreningen att veta vad som är bäst. Det är viktigt att medlemmarna tycker någonting, det har man ju full rätt till. För egen del tycker jag det vore mycket bättre om man kan göra andra aktiviteter än att sälja, varför inte fixa ett midsommarfirande eller arrangera en cup. Men då ska någon i föreningen hitta de idéerna och orka driva det.
ÖIF jobbar aktivt med att påverka kommun, landsting och stat i riktningen att ge mer pengar till idrotten.
– Vi försöker påverka bidragsdelen, vi vill ha ett ökat allmänt stöd till idrotten. Det ska vara billigt att idrotta, det är en investering för framtiden att få barn och unga att vara med i en förening och röra på sig.
Kristin Lönnqvist upplever själv hur mycket föräldrar till idrottande barn säljer.
– Jag stöter på det här ofta i de sammanhang jag rör mig i. Alla mina sociala kontakter säljer själva grejer. Vi brukar skoja om det på jobbet...alla har Newbody på sig och samma kryddor hemma.