Motalakillen ska ge sig på sträckan på nästan tre mil från Karlsborg till Motala. Det beräknas ta tio timmar. En kanotist åker intill och tar ut riktningen och sedan finns det följebåtar inom räckhåll.
Starten sker vid åtta och målgång i Motala vid 17-18-tiden. Planen är att simma 1 eller 2 juli, när det är bäst väder.
– Det blir inte lätt att klara, men jag gör ett försök, säger han.
Andrzej Bednarski kommer från Polen från början, men flyttade till Frankrike som tioåring. Det var där han märkte hur bra idrotten är som integrationshjälp. Han åkte iväg på en skidresa och den gemenskapen startade något.
– Idrotten saknar gränser och har ett språk alla förstår. Man lär känna varandra, lär sig att samarbeta, menar Andrzej.
Bednarski utbildade sig i Frankrike och gjorde ett exjobb på Linköpings universitet i slutet av 90-talet. På folkuniversitet, där han lärde sig svenska, träffade han sin fru Mingmin. De flyttade ihop i Sverige.
Att det blev Motala berodde helt enkelt på billigare huspriser jämfört med Linköping.
I Motala har Andrzej kommit i kontakt med idrotten, Motala simsällskap och Maifs cykelklubb. Han har tillhört masterssimmarna i MSS och han har gjort fyra Vätternrundor, den senaste nu i helgen då han kom i mål på under tio timmar ihop med kompisen Thomas Thor.
Andrzej springer också, nyligen Blodomloppet i Linköping.
– Men jag vill träna prestigelöst. Det är viktigt att inte ta helt slut när man tränar, säger han.
Förebilden är Jonas Colting, långdistanstriathleten som just nu är upptagen av att simma runt Gotland. 32 mil på tre veckor genomför Colting, med målgång i Visby under politikernas Almedalsvecka.
Genom sin värstingsimtur över Vättern vill Andrzej Bednarski också slå ett slag för folkhälsan. Han vill poängtera rörelsens och simkunnighetens betydelse och som sagt, idrottens roll att integrera invandrare från andra länder.
– Kommunen borde satsa på en ordentlig simhall. Simning är en sport där alla kan delta, duktiga och mindre duktiga tillsammans, säger Andrzej och fortsätter:
– Rörelse är viktigt, men folk blir allt mindre hälsosamma i sina liv. Det måste vi motverka, säger Motalakillen.
Tanken på Vätternsimningen föddes ur en "40-årskris" för ett par år sedan och han är glad att projektet blir av nu. Simningen ska dokumenteras av Youtubefilmaren Thomas Hellberg.
Ytterligare en utmaning drömmer Bednarski om i framtiden, att göra en Iron man i Sverige. Då skulle alla hans tre sporter simning, cykling och löpning förenas.
– Det blir lagom till 50-årskrisen, säger han och skrattar.