"Något visst med lagidrott"

Han var en av nyckelspelarna när LSW:s A-lag var som bäst. Han är ungdomstränare nu och en av de som genom styrelsejobb bygger klubben stark för framtiden. Möt Andreas Sjöholm.

DET ÄR NU. Andreas Sjöholm leder LSW:s 15-årslag där det i vintras togs DM-guld i futsal. "Det är något visst med lagidrott, när man kämpar tillsammans och åstadkommer något när man spelar ihop", säger han.

DET ÄR NU. Andreas Sjöholm leder LSW:s 15-årslag där det i vintras togs DM-guld i futsal. "Det är något visst med lagidrott, när man kämpar tillsammans och åstadkommer något när man spelar ihop", säger han.

Foto: Jens Bollius

ÖNSKEINTERVJUN2017-06-08 11:21

– Det är något visst med lagidrott. När man kämpar tillsammans och åstadkommer något, när man spelar ihop. Min sport blev fotboll, men det kunde blivit någon annan lagsport också, säger han.

Andreas Sjöholm växte upp i Motala och som ung spelade han fotboll på sommaren och handboll och bandy på vintern. Han började i Starka Wiljors Kul med boll.

Han var en talang och gjorde ett par år i Maif som tonåring, under tränare som Mats Öhrn och Jörgen Augustsson. Tidigt 90-tal var det hård konkurrens i Maif, med spelare som Jocke Brink, bröderna Eriksson, Mikael Friberg och Stefan Nordahl. Det blev bara några inhopp.

Det var när han kom tillbaka till LSW och omskolades till mittback av tränaren Frank Karlsson som han blommade ut och blev en ledargestalt. Han var tongivande när LSW var ett bra division 3-lag och laget var sedan nära tvåan i kval både 2000 och 2002.

– Det jag minns bäst är cupmatcherna på 90-talet, när vi vann mot bra lag här på Norra, säger han.

Andreas Sjöholm var borta några år från LSW när han slutat som spelare och hade småbarn, men kom snart tillbaka som ungdomsledare. Han har följt sonen Linus i P02-laget sedan fotbollsskolan.

Det lyser i hans ögon när han ser pokalen i prisskåpet i klubblokalen, pokalen för segern i futsal-DM i vintras.

– Det var stort när vi vann, tycker han.

Vad är bättre i fotbollen nu jämfört med på din tid?

– Det är bättre träningsförutsättningar och vi ledare är mer utbildade och vet hur vi ska träna. Det är bättre teknik, fysik och psykologi.

Vad var bättre förr?

– Det var inte lika allvarligt. Spelarna är skickligare nu, men jag tror att vi var bättre på att spela i lag.

Andreas Sjöholm driver olika frågor i styrelsen i LSW nu också, han tränar inte bara ungdomar. Han jagar sponsorer och jobbar med en framtida anläggning på Mossen. Precis som Boren vill LSW ha bättre lokaler.

Han ger en passning till Motala kommun, de som styr.

– Jag tycker att kommunen borde satsa mycket mer på de ideella ungdomsverksamheterna. Behöver inte vara fotboll eller ens idrott, bara det är verksamheter för ungdomar. Man ser i andra kommuner att det satsas mycket mer där, på till exempel anläggningar. Det är väl investerade pengar att satsa på ungdomsverksamheter, det ger en trevlig stad och drar buset från gatan. Det är väldigt bra för integrationen också.

Andreas Sjöholm har ett stort LSW-hjärta och han bedömer att han kommer att vara verksam för klubben även om sonen går vidare i framtiden.

– Det ser bra ut för LSW. Vi är väl rustade och ett bra alternativ för de som vill spela fotboll, säger han.

Läsarfrågor så, hur känns det att ibland bli presenterad som Mattias bror (bandystjärnan och nye IFK-tränaren)?

– Det är inga problem, men ibland tror en del att jag är Mattias. Han har sitt liv och jag har mitt. Jag tror att vi båda har gjort mycket för Motalaidrotten, på olika nivåer.

Vilken är den mäktigaste idrottsarena du besökt?

– Anfield road i Liverpool, varit där sex-sju gånger. Klart bättre än San Siro och Olympiastadion i Rom som jag också varit på.

Vilket evenemang eller vilken idrottsprestation skulle du helst sett live?

– Jag hade velat vara på plats i Istanbul 2005, när Liverpool vände 0–3 till 3–3 mot Milan och vann Champions league, säger Andreas Sjöholm.

DET VAR DÅ. LSW:s pojklag födda 1974 spelade Forward cup 1988. Tränare var Kenneth Ahlenius och i laget märks bland andra IFK-bandyns Pär Beckne och Solfjäderstadens Joakim Schelin, ihop med Andreas Sjöholm.
DET VAR DÅ. LSW:s pojklag födda 1974 spelade Forward cup 1988. Tränare var Kenneth Ahlenius och i laget märks bland andra IFK-bandyns Pär Beckne och Solfjäderstadens Joakim Schelin, ihop med Andreas Sjöholm.
Lyssnar på Springsteen

Namn: Andreas Sjöholm.

Ålder: 43 år.

Bor: Villa i Motala.

Familj: Sambo Agneta, barnen Linus, 14, och Ebba, 11.

Yrke: Jobbar som HR-businesspartner på personalavdelningen på Saab aeronautics i Linköping.

Fritidsintressen: Sport, fotboll, matlagning, resa.

Förebild: Mina föräldrar.

Drömresemål: Varit överallt, sällskapet är viktigare än resmålet. Men jag säger Sydafrika.

Blir glad av: Familjen, positiva människor.

Blir irriterad på: Personer som är utstuderat elaka, taskiga och ojusta personer.

Lyssnar på: Springsteen.

Bästa tv-program: Olika typer av humorprogram.

Senast lästa bok: Oberoende är stark, av Pehr G Gyllenhammar.

Favoritlag: Liverpool FC.

Aktuell som: LSW-ikon, intervjuad i Önskeintervjun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!