Nya friidrottsgrenen som kan bli en del av OS

OCR är sporten som förutom padel växer snabbast i norra Europa. Nu är den på väg att bli en del av friidrotten och om några år kan vi få se den på OS. I Motala finns två utövare som haft framgångar både på nationell och internationell nivå.

Malin Johansson klättrar i ett rep från ett träd till ett annat hemma i villaträdgården i Motala. Detta är ett av många moment man kan få göra i en OCR-tävling.

Malin Johansson klättrar i ett rep från ett träd till ett annat hemma i villaträdgården i Motala. Detta är ett av många moment man kan få göra i en OCR-tävling.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

OCR2021-08-17 16:00

Malin Johansson hoppar upp i ett rep som hänger i ett träd och klättrar upp. Hennes son Calle Lindstedt tar sats med armarna och hoppar upp emot två meter, från en stång till en annan. De går armgång, tar sig fram i ringar, klättrar i rep mellan olika träd. Tänk er ungefär detta, och addera löpning, så har ni sporten OCR.

Förkortningen står för (Obstacle course racing) och kan med ett svenskt ord kallas hinderbanelöpning. Motalaborna Malin Johansson och Calle Lindstedt upptäckte sporten för några år sedan, och har tävlat flitigt sedan dess. Nyligen tog de båda medaljer i det första officiella riksmästerskapet, sedan sportens intåg i friidrottsförbundet. 

– Det jag fastnade för var att sporten är så allsidig. Man måste vara en vass löpare men också vara smidig och rörlig, ha bra greppstyrka och kunna bära saker. Varje hinder är som ett delmål för sig och man vet aldrig exakt vad som väntar, säger Malin Johansson om sporten OCR. 

Hennes son Calle:

– Jag tycker det är kul för att det är extremt tufft för hela kroppen. Det är utmanande och jag gillar att få använda alla delar av kroppen. 

Hemma i villaträdgården har Malin Johansson byggt som en liten OCR-bana. Där tränar hon och sonen Calle för att toppa formen inför sina tävlingar. Det är i trädgården, vid den lilla hinderbanan, vi slår oss ner för att prata om hur de upptäckte sporten. 

– Det började med att barnens friidrottslag åkte till en OCR-bana som avslutning. Då hängde jag på och tyckte det var roligt. Sedan anmälde jag mig till en tävling och det gick ganska bra för mig. Då insåg jag att det här kan vara något för mig, säger Malin Johansson. 

Hon är 46 år gammal och har alltid hållit på med idrott på olika sätt. Först var det basket i många år. Sedan har hon gjort så kallad multisport, där man bland annat cyklar mountainbike, paddlar kajak, orienterar och springer i svår terräng. 

– Jag har alltid tyckt om att röra mig. Det minskar stress och får mig att må bra.

Nu är det OCR som tar upp det mesta av Malin Johanssons idrottande. Och det har gått väldigt bra för henne. Hon har tävlat i EM och VM, och lyckats bra mot andra i samma åldersklass. På meritlistan har Malin ett individuellt VM-brons från 2018. 2019 vann hon EM-guld i Spartan race. Senare det året vann hon även lag-VM i OCR. Tidigare i somras kom hon sexa i elitklassen och tog brons i stafett på det första svenska riksmästerskapet i OCR. 

Calle Lindstedt, Malins son, höll sedan tidigare på med mångkamp i friidrott och innebandy. Han såg när mamma Malin gjorde allt bättre resultat på OCR-tävlingar och testade att vara med någon gång. Han tävlade bland annat på VM i London för ett par år sedan och har fortsatt med OCR som ett komplement till friidrotten. 

I riksmästerskapet tidigare i somras kom Calle tvåa i P18-klassen. Nu kan det bli VM i USA för både Malin och Calle, beroende på hur restriktioner och annat ser ut i september när det ska anordnas.

De senaste åren har sporten börjat integreras i friidrotten och sommarens RM var den första svenska OCR-tävlingen under friidrottsförbundet. 

– Det är superkul. Tänk om några år att få se OCR ihop med friidrotten i VM och OS. Det vore häftigt. Också kul att sporten kan växa ännu mer, säger Malin Johansson. 

Eskilstunabon Jari Forsman har varit engagerad inom sporten länge, och nu är han med i friidrottsförbundets styrgrupp för OCR. Han tror att detta kommer gynna både friidrotten och OCR-sporten. 

– Det märks redan att allting har fått en annan dignitet, och mer seriositet. Det är bättre uppstyrt. Sedan är det här ett bra sätt att få in fler ungdomar. Vissa kanske först provar OCR och på så sätt även får kontakt med friidrotten. Eller tvärtom at man hållit på med friidrott och upptäcker OCR. Det gör förhoppningsvis att färre slutar med idrott, säger Jari Forsman. 

Jari Forsman berättar att det år 2019 var 17 miljoner människor i hela världen som höll på med OCR. Det finns i dagsläget ingen statistik på antal aktiva i Sverige, men han uppskattar den siffran till 30-40 000 personer. 

– Många kör bara på skoj medan andra är med i nästan varje tävling, så det är svårt att säga hur många det är. Men man kan säga i alla fall att OCR är den sport efter padel som har växt snabbast i norra Europa de senaste åren. Det är verkligen en sport som ständigt blir större. Kul också är att klimatet inte påverkar så mycket, så vi har utövare i nästan alla länder i världen. 

Vad är charmen med OCR? Varför tror du att du och andra lockas till det?

– Dels är det kul att alla kan vara med. Vi har fortfarande motionsklasser där man kan delta med sitt kompisgäng och där folk ofta hjälps åt över hindren. Dels tror jag att många gillar variationen. Att varje bana är unik och att man får många olika sorters utmaningar. Sedan är det väl något vi har med oss sedan barnsben också. Alla älskar att klättra och klänga, säger Jari Forsman. 

Det finns planer och förhoppningar på att OCR ska vara med i OS framöver. Jari Forsman tror att OS 2024 kan vara för tidigt, men att sporten är med som uppvisningsgren där. Däremot kan det stå som en ordinarie friidrottsgren i OS 2028. 

– Det är över hundra medlemsländer som har gått med redan. Allting har gått snabbt. 

I Sverige har det första riksmästerskapet under friidrottsförbundet arrangerats och det var just i Eskilstuna, där Jari Forsman är verksam. Han säger att målet nu är att hitta en bra arrangör till nästa år och få sporten att etablera sig i Sverige. När det blir OCR på friidrotts-VM om några år hoppas Jari Forsman på svenska framgångar. 

– Vi har några duktiga som tävlar ute i Europa. Och det finns en del bra juniorer som vi måste ta hand om och se till att de utvecklas. Jag tror att vi kommer tillhöra ett av de bättre länderna, för att ha så liten befolkning. 

Hemma i Motala tränar Malin Johansson och Calle Lindstedt på. Malin blickar fram emot nya medaljer i veteranklasserna. Kanske är sonen Calle en framtida medaljör. Kanske är han en av de duktiga juniorerna som Jari Forsman pratar om att friidrottsförbudnet behöver hjälpa. 

– Just nu kör jag bara för att det är roligt. Jag försöker bli så bra som möjligt och tror att det gynnar mig att hålla på med friidrott och OCR samtidigt. Vi får se vad jag satsar på i framtiden, säger Calle Lindstedt. 

OCR (hinderbanelöpning)

OCR är en förkortning för obstacle course racing och går ut på att springa en distans med ett visst antal hinder utplacerade längs banan. Det kan vara att man ska lyfta stenar ett visst antal meter, att man ska klättra i olika saker för att ta sig fram eller dylikt. Sporten har växt i snabb takt de senaste åren och ska gå från en egen, ganska oorganiserad sport, till att bli en friidrottsgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!