Därför blir 2017 ett ännu bättre år

2016 är förpassat till historieböckerna. Ett starkt år för den lokala idrotten i Motala och Vadstena. Men 2017 blir bättre. Vassare arrangemang och bättre speedway och fotboll kan förväntas, skriver Jens Bollius.

STARTSKOTT. 2016 är förpassat till historieböckerna. Ett starkt år för den lokala idrotten i Motala och Vadstena. Men 2017 blir ännu bättre. Vassare arrangemang och bättre speedway och fotboll kan förväntas, enligt företrädare för klubbar och events.

STARTSKOTT. 2016 är förpassat till historieböckerna. Ett starkt år för den lokala idrotten i Motala och Vadstena. Men 2017 blir ännu bättre. Vassare arrangemang och bättre speedway och fotboll kan förväntas, enligt företrädare för klubbar och events.

Foto: Jeppe Gustafsson

KRÖNIKA2017-01-01 21:34

Det är aldrig lätt att blicka in i framtiden. Men på årets första dag är det just det som allting handlar om. Det fantastiska 2016 är utringt och finns bara kvar i våra minnen.

Nu gäller det att bygga vidare på det som 2016 handlade om, eller bygga någonting helt nytt.

Jag är väldigt positiv när det gäller det närmaste året för den idrott vi är många som lever nära i Motala och Vadstena. Efter en rundringning och samtal med olika eldsjälar och företrädare för klubbar och arrangemang förstår jag att det är mycket bra som är på gång, som finns kvar att utveckla.

Mycket bra kommer att finnas där att berätta om under 2017.

Stor chans till SM-guld i speedway igen exempelvis, för Motalas flaggskepp Piraterna. Stefan Andersson Skill firar tioårsjubileum som lagledare och nöjer sig inte med något mindre än guld.

"Det kan alltid hända en massa konstiga grejer, men vi har alla förutsättningar att lyckas med vårt nya lag. Sajfutdinov och Iversen rör om bland våra stjärnor och alla blir mer motiverade. Vi kommer också ha fler träffar och träningsmatcher för att få ihop alla nya. Vi hoppas på guld", säger "Ando".

Förutom speedwayen är det som arrangemangsstad Motala numera är rikskänt för. Där råder okonstlad optimism. Vätternundans veckor kommer att fortsätta locka massor av motionärer och där är säkerheten i fokus för att fortsätta bli ännu bättre och mer attraktivt. Bland annat filas det på bansträckningen i MTB-loppet för att korsa så få vägar som möjligt.

"Vi är aldrig nöjda utan jobbar hela tiden på förbättringar. Hur lyckade loppen blir handlar sedan ofta till slut om vädret", säger Vätternrundans Oskar Höglund.

Folkracefestivalen var inte riktigt nöjt med sina jippon till fjolårets 35-årsjubileum, utan de idéerna finns kvar till i sommar, vilket kan utveckla bilfesten ännu mer.

"Våra speakrar har många saker i bakfickan", säger SMK Motalas Fia Häggberg.

Vidare tänker Broloppet bredda sig ännu mer och nå ännu fler än de 1 200 som sprungit de två senaste åren. Till femårsjubileumet ska det bli rekord.

Det är Maifs friidrottsklubb som har hand om Broloppet, ett Maif som elitmässigt inte bara har Maja Nilsson i höjdhopp och Anna Karlsson i diskus till sommarens JEM i Italien.

Maif har också fått in två sudaneser i landslagsklass i klubbens färger.

"Räkna med fortsatta framgångar för oss", lovar Maifs Peter Håkansson.

I övrigt är den största sporten fotboll en viktig motor för en bygds idrottsliv. För Motalafotbollen handlar mycket om att Maif behöver vara bra. Det har vi lärt av historien, att om Maif är bra så dras allt med i den framgångsvågen.

På något vis gäller det att få ledare och spelare och supportrar av de andra klubbarna att också sluta upp kring Maifs A-lag. Det är svårt att ha någon enkel lösning på det, kanske handlar det bara om att prata med varandra så mycket som möjligt, på alla nivåer. Det kan i alla fall bli bättre, samarbetet.

Från Maifs sida handlar allting 2017 om att bygga ett lag. En grupp som drar åt samma håll. Att välja rätt nyförvärv och träna på rätt sätt tillsammans. Att fungera ihop blir viktigare än tabellplacering. För att kanske avancera inom några år.

"Vi hoppas bygga något hållbart nu", säger Maifchefen Mikael Larsson.

I Vadstena tänker VGIF:s damer bli ännu bättre i ettan. Med spets-nyförvärv som kommit in, en trupp som bibehållits till största del, med vinnarskallar som är motiverade att träna ännu hårdare för att nå målen, och med ännu bättre fasta situationer.

Exempelvis kommer Giffarna åka på läger till Tranås där det i tre dagar kommer att nötas saker. Bara internt.

"Dagens fotboll avgörs på fasta situationer", menar tränaren Michael Bjurbäck.

Som betraktare utifrån tycker inte Bjurbäck att "Vadstenaundret" varit någon tillfällighet. Han tror att de breda idrottsframgångarna för orten kommer att fortsätta.

"Vadstena är en ort där alla ställer upp för varandra. Företagen stöttar och klubbar från olika sporter hjälps åt. Det är en stor fördel att verka i ett sånt samhälle", säger VGIF-tränaren inför 2017.

Apropå Vadstena blir det förstås stort att följa Stina Blackstenius på hennes proffsäventyr och hennes roll i landslaget där EM i Holland stundar.

Det kan bli den stora pricken över i för ett nytt häftigt lokalt idrottsår.

Allt pekar på att vi har väldigt mycket roligt framför oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!