– Vi jobbar på med hälsa och att göra svenskarna friskare, säger Motalakillen.
Som vd för En svensk klassiker kan man verkligen säga att Michael Thorén är det han jobbar med. Han är mer träningsaktiv än de flesta 55-åringar och han har till och med maskiner hemma i garaget till att göra alla de fyra idrotterna i klassikerpaletten under tak. Där finns simpool med forsande vatten, stakningsmaskin för skidåkning, cyklar som kan köras på rulle, och löpband.
– Det betyder oerhört mycket för mig att hålla i gång. Det är vetenskapligt bevisat att endorfinerna är beroendeframkallande. Jag behöver träningen för att må bra, och för att göra ett bra jobb. Minst en timme om dagen, säger Thorén.
I höst erkänner vd:n dock att han inte idrottat särskilt hälsosamt. Satsningen att göra en Ironman igen på Hawaii, det blev två med kvalet i Kalmar, har slitit hårt.
Resan med familjen var underbar och det var en härlig känsla att klara utmaningen i den här åldern, det han gjorde som elitaktiv på 80-talet en rad gånger. Men det var tuffare än han trodde.
– Jag har tränat hela livet. Men det här frestade på. Jag blev skadad i både rygg och knä. Jag gick ned i vikt till 67 kilo, säger han.
Thorén tänker nu trappa ned till normal träningsdos igen. Då räcker det med de vanliga klassikerutmaningarna, och kanske olympisk triathlondistans.
Men träna tänker han fortsätta med, så länge han lever.
Klassikerloppen hoppas också att svenska folket ska vilja träna, för att genomföra diverse utmaningar. Nyligen samlades 32 kanslipersonal från loppen i Motala på det årliga samarbetsmötet.
I gång är Icaklassikern, där folk kan göra klassikern på valfri tid i etapper, skolklassikern där 139 kommuner och 300 skolor är engagerade och där målet är att få fart på 40 000 elever, samt special olympics-klassikern där personer med utvecklingsstörning genomför utmaningarna.
– Vi släpper olika trendrapporter och startar debatter kring dessa. Om stillasittande och om hur barn och ungdomar tänker kring träning, säger Michael Thorén.
En viktig fråga är hur idrotten kan öppna sig för inte bara knattar som nybörjare utan att man ska kunna börja med simning eller bandy även i 15-16-årsåldern.
– Det är ett stort problem för idrotten att det är stängt för de övre åldrarna i tonåren att testa. Man måste kunna börja senare. Det måste vi kunna lösa, menar Michael Thorén.