"Idrotten behöver göra en kraftsamling"

Han leder alliansen som är navet i hela den lokala idrotten. Motala AIF:s ordförande Johan Andersson vet vad som krävs när idrottslivet i vår bygd nu går in i ett nytt år med stora utmaningar inför framtiden.

Johan Andersson är alliansordförande i Motala AIF och blickar mot ett nytt lokalt idrottsår. Där vill han att rekryteringen av nya medlemmar till idrottens föreningar ska vara i fokus. Idrotten behöver bli fler.

Johan Andersson är alliansordförande i Motala AIF och blickar mot ett nytt lokalt idrottsår. Där vill han att rekryteringen av nya medlemmar till idrottens föreningar ska vara i fokus. Idrotten behöver bli fler.

Foto: Jens Bollius

IDROTT2018-01-01 14:45

– Mitt viktigaste uppdrag är att stimulera klubbarna till att rekrytera nya medlemmar. Vi behöver bli fler och vi behöver få människor att stanna kvar. Folk är så ombytliga i dag, man rör på sig mellan intressena mer än tidigare. Idrotten behöver göra en kraftsamling gemensamt för att rekrytera exempelvis styrelseledamöter, säger Johan.

Johan Andersson har för egen del ett spännande 2018 framför sig. Han är riksdagsledamot på den socialdemokratiska östgötabänken sedan åtta år och i höst blir det val. Det kommer förstås att sätta prägel på hela året.

I maktens korridorer i huvudstaden kan Andersson också vara en röst för den lokala idrotten i Motalaområdet. Han är drivande i ett cykelnätverk i riksdagen som vill verka för mer cykling i samhället, för idrott och folkhälsa.

Vätternrundan kan inte genomföras bilfri, det anses omöjligt, men väl bilgles.

– Säkerheten är väldigt viktig för oss, att vi kan dirigera om den tunga trafiken. Det finns mycket att jobba med, säger riksdagsmannen.

Johan Andersson har själv åkt Vätternrundan fem gånger, den senaste 1997. Han vill gärna göra det igen i framtiden. Tills vidare nöjer han sig med att åka Halvvättern varje år ihop med partikamrater.

Andersson ser inte bara Motalas viktigaste arrangemang från sidan, han deltar också själv och har en bra bild av hur cykelfesten ska utvecklas för att stå stark i framtiden.

– Det är viktigt att utveckla varumärket och att stå för kvalitet i allt vi gör. Från de som skapar inramningen till alla flaggvakter. Sedan behövs det hittas nya målgrupper och det tycker jag att vi gör genom nya Vättern bike games som lockar unga och att vi släpper in elcyklar som öppnar för en ny grupp att vara med.

Johan Andersson spelade själv fotboll i Lemunda/Starka när han växte upp i Motala, men huvudsporten var faktiskt varpakastning som blomstrade på 1970-talet, med det fina fältet i Råssnäs.

– Jag har mina varpor kvar och brukar kasta när jag är i stugan. Även på Almedalsveckan på Gotland brukar jag se till att kasta lite. Det vore kul att få i gång sporten igen i Motala, kanske genom Korpen, funderar riksdagsmannen.

Vilket är ditt största lokala idrottsminne?

– Det måste vara bandyn, finalen 1987 på Söderstadion. Jag var där och såg IFK vinna.

Ofta är det samma dilemman och problem som kommer och går i sportens värld och från sin tid som kommunalråd i Motala på 90-talet minns Andersson problemen som IFK-bandyn hade med sin ekonomi. Gång på gång gick kommunen in och stöttade sitt elitlag. Den tiden påminner mycket om det som utspelat sig kring Piraternas speedwaylag i höst, när kommunen räddat sitt lag från undergång.

– IFK kunde komma på fötter då och fungerar väldigt bra i dag. Det hoppas jag också att Piraterna kan göra, att det kan bli en omstart. Piraterna har berikat Motala, det ska man komma ihåg och jag tycker att det är klokt av kommunen att köpa anläggningen.

Aktivitetshallen, byggs den?

– Ja, det tror jag. Vi har hallbrist i Motala och behöver större ytor till mässor och liknande. Det skulle också höja attraktionsvärdet på hela idrottsområdet. Men inget formellt beslut finns än och jag tror att det blir viktigt att hitta en bredare politisk acceptans, det är en laddad fråga.

Ungdomsidrotten, var står du där?

– Den måste man jobba med och det viktiga är att ha en bredd. Man måste ha en spets också, men spetsen får inte slå ut bredden. Jag lyssnade på projektet lockerroom-talk i riksdagen, en bra värdegrund behövs i idrotten.

Får idrotten rätt stöd av samhället?

– Nationellt satsas det jättemycket genom RF. Men där det kan göras mer är att stimulera att arrangera stora evenemang, att få olika VM och EM till Sverige. Där kan det göras mycket mer från politiken.

Johan Andersson har varit alliansordförande i Maif en handfull år nu och han konstaterar en god ekonomi, men hela tiden måste det jobbas med utveckling. Bland annat har en ny ledarakademi startats gemensamt i de sju klubbarna, det planeras att lägga nya friidrottsbanor på IP, det snackas om en ny klubbstuga för orientering i Fålehagen och det planeras för konstsnöanläggning i samma område.

En milstolpe för Maif, som inte utesluter nya sporter och sektioner om upplägget är det rätta, är också den nya satsningen på damfotboll som ska vara långsiktig.

– Bra gjort av fotbollsklubben. Vi har efterfrågat ett damlag. Jag tror inte att det kommer att konkurrera ut andra, vi får bara en ny aktör, säger Johan Andersson.

Vad blir det bästa i Maif 2018? Förväntningar?

– Jag tror att friidrotten utvecklas rejält. Fotbollen har en bit kvar, men jobbar väl med en god ambition, säger alliansordföranden.

Favoritlaget är Maif

Namn: Johan Andersson.

Ålder: 56 år.

Bor: Radhus i Motala.

Familj: Singel.

Yrke: Riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan åtta år.

Fritidsintressen: Idrott till viss del, fritidshuset i Västanvik, båten i Vättern.

Förebild: "Jan Eliasson gör avtryck när man träffar honom, en person jag beundrar."

Drömresemål: Bali.

Blir glad av: När det går bra för Motala, ekonomiskt, utvecklingsmässigt och sportsligt.

Blir irriterad på: Falska personer.

Lyssnar på: Blandad musik.

Bästa tv-program: Nyheter.

Senast lästa bok: Jag är pilgrimmen av Terry Hayes.

Favoritlag: Motala AIF Fotboll.

Aktuell som: Alliansordförande i Motala AIF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!