I Dansäterskolans gymnastiksal var det under tisdagen full aktivitet när gymnastikföreningarna Motala, Borensberg och Wifolka tillsammans genomförde den sista dagen av det traditionella gymnasitklägret i Borensberg. Ungdomar mellan 8 och 16 år fanns på plats i en välfylld idrottshall. Göran "Lugi" Cederberg har varit med och ordnat lägret i runt 30 års tid.
– Det är perfekta förutsättningar här i Borensberg. Det är en rymlig hall som har all den utrustning som krävs. Det är långt ifrån alla gymnastiksalar som har de här mattorna och trampolinerna som krävs för truppgymnastik.
Det är just truppgymnastik som bedrivs under lägret och under den tid som vi är där blir det tydligt att lägret verkligen uppskattas av barnen och ungdomarna.
– Det är jätteroligt, förutom att vi lär oss mycket och får hålla på med det här som vi tycker är så roligt så träffar man många nya kompisar, säger Sofie Hydén, nio år, som har med sig tvillingsystern Filippa på lägret.
– Vi har varit här alla dagarna. Vi har gått ner och badat varje dag också, fyller Filippa i.
Det är ett tre dagar långt läger där ungdomarna får anmäla sig per dag, man behöver alltså inte vara med alla tre dagarna. Flest deltagare hade lägret i söndags men Cederberg säger att det är en stor majoritet, runt 50 ungdomar, som har varit med alla tre dagarna.
– Det är ett stort intresse för det här lägret. Flest deltagare kommer nog faktiskt från Wifolka, berättar Göran Cederberg.
På lägret är en stor majoritet av deltagarna tjejer, och Göran Cederberg säger att medan många andra idrotter har svårt att locka tjejer så har gymnastiken ibland förtvivlat svårt att locka killar istället.
– I Sverige har det alltid varit så. De killar som kör slutar ofta för att de känner sig ensamma och väljer då att satsa på andra idrotter istället. Det blir liksom svårt att få ihop trupper på killsidan och då slutar de som håller på istället för att det fylls på med fler.
Att gymnastik är så populärt bland tjejer är förstås glädjande menar Cederberg, men han och de andra ledarna uppmanar fler killar att söka sig till sporten.
– I sportens värld brukar det vara omvänt, att det är en övervägande del manliga utövare, men vi har det här problemet och vi vill helst se en jämnare fördelning, säger han.