Nilsson om framtiden: "Finns ingen quickfix"

2024 har startat med flera nationella tävlingar. Men ingen Maja Nilsson i varken startlistor eller resultatlistor. Så har hon det i Göteborg.

Maja Nilssons plan är att tävla igen i höjdhoppet i sommar. Efter ett års rehab är hon noga med att inte gå över gränsen i belastning. Men hon siktar på att komma tillbaka till samma nivå som före knäskadan.

Maja Nilssons plan är att tävla igen i höjdhoppet i sommar. Efter ett års rehab är hon noga med att inte gå över gränsen i belastning. Men hon siktar på att komma tillbaka till samma nivå som före knäskadan.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2024-01-26 19:00

– Det är jobbigt, men det är en del av sporten. Jag får se alla framsteg och tar en dag i taget, säger Motalatjejen.

Maja Nilsson är 24 år och från Maif och Idrottsparken tog hon avstamp. Hon har nått långt i sin gren höjdhoppet. Hon har flera SM-guld utomhus och inomhus, nådde final i OS i Tokyo 2021, det år hon också tilldelades Guldklockan av MVT.

Hon bor i Göteborg och tävlar för Örgryte IS sedan flera år.

Men karriären har stått still lite sedan knäoperationen för 2,5 år sedan. Hon försökte komma tillbaka efter den på tävlingsnivå, men det höll inte som hon önskade.

Nu har det varit bara rehab i ett år. Ingen tävling alls.

– Det är en långvarig skada och det finns inget quickfix. Det går framåt, men höjdhopp är en sport som kräver högre intensitet för att prestera. I tid tränar jag lika mycket som förut, men belastningen är fortfarande mindre. Jag vill inte ta några risker, vill inte riskera att kliva över gränsen, säger Maja.

När tror du att du kan tävla igen?

– I sommar hoppas jag.

På vilken nivå?

– På den nivå jag varit på tidigare.

OS i Paris är kört?

– Det vet jag inte än, säger 24-åringen.

Maja Nilsson trivs i Göteborg där hon har bra träningsmöjligheter i Friidrottens hus intill Slottsskogsvallen. Hon har kvar samma tränarteam som tidigare. Hon är klar med studierna och jobbar nu 50 procent som sjuksköterska. Övriga 50 procent är hon friidrottare och elitidrottare.

– Det blir långsamt bättre, säger Motalatjejen om kampen för att komma tillbaka i världstoppen efter knäskadan.

Karta: Friidrottens Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!