Maja Nilsson får elitidrottsstipendium

Maja Nilsson, höjdhopparstjärnan från Motala som bor i Göteborg, är en av 75 idrottare som tilldelas RF:s elitidrottsstipendium.

Maja Nilsson, Motalatjejen som tävlar för Örgryte, får Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

Maja Nilsson, Motalatjejen som tävlar för Örgryte, får Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

Foto: Bildbyrån

Friidrott2019-09-24 20:58

75 unga idrottare får alltså Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2019–2020. VM-klättraren Hannes Puman från Eskilstuna, kulstötaren och svenska rekordhållaren Fanny Roos från Ljungby och ishockeyspelaren Olivia Karlsson från Forshaga är tre av dessa. 

Stipendiet är på 50 000 kronor.

– Att fler och fler landslagsaktiva i de flesta idrotter satsar på en dubbel karriär där de kombinerar elitidrott och studier är mycket positivt och gynnar både den idrottsliga och den civila karriären, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet, till RF:s hemsida.

Märkbart är att fler söker stipendiet vilket innebär att urvalet blir tuffare för varje år. Förutom studier i kombination med fantastiska idrottsresultat tittas även på i vilken utvecklingsmiljö de sökande befinner sig i.

Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på den stjärnspäckade Idrottsgalan i januari.

– Det känns bra att vi kan erbjuda aktiva möjligheten att kombinera en elitsatsning med studier, eftersom vi också vet att idrottskarriären en dag kommer att ta slut. Då vill vi att drömmen om en civil karriär kan realiseras, säger Nicklas Biverståhl, Svenska Spel, i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 27 januari 2020.

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!