De har fotboll på skolschemat

Ett nytt läsår har startat på Sveriges gymnasieskolor. Det finns idrottstalanger som flyttar iväg långt till en ny stad för att utvecklas. Sedan finns det de som stannar hemma.

LÄRARE. Bosse Johansson, som tränar Motala AIF:s A-lag, är även instruktör på fotbollsgymnasiet.

LÄRARE. Bosse Johansson, som tränar Motala AIF:s A-lag, är även instruktör på fotbollsgymnasiet.

Foto: Jens Bollius

FOTBOLL2017-09-06 17:00

Men att vara kvar i hemstaden behöver inte betyda att det inte finns möjlighet till utveckling. I Motala, på Platen, har totalt 41 gymnasieelever fotboll på schemat.

– Vi har samma upplägg, fördelen är att man har kvar närheten till allt och tryggheten kvar, säger Bosse Johansson, instruktör på Motalas fotbollsgymnasium.

I Motala finns riksidrottsgymnasier i segling och triathlon, och simningen har Niu vilket betyder nationell intagning.

Sedan har fotboll och innebandy det som kallas Liu, med lokal intagning utan selektering.

Motalas fotbollsgymnasium har en elev från Mjölby, Maifs Pontus Eriksson, men i övrigt är det Motala kommun och klubbar som Borensberg, Boren, Maif, LSW, Zeros och Tjällmo som är representerade.

Lite konstigt är det att de 41 bara är pojkar.

– Vet inte varför, men det är inga tjejer som söker, säger Bosse Johansson.

Första instruktören på Motalagymnasiet var Peter Wettergren 2001, Wettergren som nu är med och leder A-landslaget. Bosse Johansson har jobbat i sin roll sedan 2002.

Bosse har sett spelare som Erik Moberg, Liridon Silka och Ivan Rako ta klivet till toppfotbollen efter att ha gått det lokala fotbollsgymnasiet.

– Det är en bra kombination att träna under skoltid. Men skolan är prio ett, säger Bosse Johansson som även vill nämna Maifspelare som Adam Egnell, Simon Karlsson, Pontus Eriksson och Oliver Blomdahl som varit på väg att flytta iväg, men valt gymnasium på hemmaplan.

Hur har fotbollsgymnasiet utvecklats under 15 år?

– Det är väl samma sak egentligen, mer individuellt inriktat jämfört med klubblagsträningarna. Förnyelsen är väl att det kommit in skadeförebyggande träning.

Fotboll på schemat är det två till tre gånger i veckan och lektionerna innehåller antingen gympass eller ren fotbollsträning.

Några stycken varje sommar väljer efter uttagning att ta steget till storklubbars gymnasier, som nu senast Gustav Leijon till Örebro SK och Toni Lukic till Jönköping.

Samtidigt som en del väljer att vara kvar i Motala.

Pontus Eriksson, Anton Yderfors och Ricky Saad Younan är tre av eleverna som nu går i andra ring, födda 2000. En regnig morgon på Idrottsparken fick de öva på bollinnehav, skott och passningsspel. En lektion på dryga timmen.

– Jag är intresserad av fotboll och har spelat sedan jag var liten. Extraträningar är alltid bra att ha, det ger disciplin, säger Ricky.

Någon skillnad på läraren Bosse och fotbollstränaren Bosse?

– Nej, det är samma Bosse, tycker eleven.

Anton Yderfors i Boren tycker att det är skillnad på fotbollen i gymnasiet och det han tränar på i klubblaget.

– Här kan man träna på svagheter, lite mer individuellt, säger Anton som har mer speltid i Borens division 4-lag som närmaste mål.

Pontus Eriksson har redan nu en plats i Maifs division 2-trupp, men är långt ifrån nöjd med det. Man vill alltid utvecklas vidare.

– Jag vill förbättra min högerfot. Sedan vill jag spela så många matcher som möjligt och gå så långt som möjligt, säger Pontus.

Ricky Saad Younan vill för sin del ta klivet från Maifs juniorlag till A-truppen.

– Jag vill ge hundra för min karriär, och utvecklas så långt som möjligt, säger Ricky.

Vad blir höjdpunkten i vinter?

– Inomhuscupen för klasslag som Platen arrangerar, tycker Pontus Eriksson.

Mer fotbollsutbildning: Fria intermilia-skolan i Motala har startat en fotbollsprofil på högstadiet, i samarbete med Platen och Maif. På onsdagen hade Bosse Johansson genomgång om vad Platen kan ge på gymnasiet.

– Certifieringen är inskickad till Svenska fotbollförbundet och nu väntar vi svar, säger instruktören Pierre "Brassen" Walfridsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!