Fjädern hårdtränar inför återkomsten

Solfjäderstaden firar 30-årsjubileum i höst. Bästa presenten är redan känd, herrlagets återkomst i ettan. Vi tog laget på pulsen på stranden i Varamon på måndagen.

8 augusti 2017 09:30

– Vi är vid gott mod, det är god uppslutning på fysen. Det är viljan som blir avgörande i vinter också, säger tränaren Kristofer Vestergaard.

Materialförvaltaren Jens Johansson, en kulturbärare i föreningen som var med när damlaget var uppe i förbundsspel senast, har en bra föraning om vad som väntar Motalalaget.

– Jag tror vi kan överraska i början, som vi gjorde med damerna. Sedan lär sig de andra lagen hur vi spelar och då blir det tuffare andra halvan. Jag tror vi klarar oss bra, säger Jens.

Det var ett imponerande segertåg, med en genomtänkt spelidé förra säsongen. Den röda maskinen vann först tvåan, lite otippat, och sedan även kvalet mot Skövde.

Efter sex långa år på distriktsnivå var herrarna tillbaka i de högre serierna.

Ett framgångsrecept i fjol var den hårda träningen på stranden i Varamon, något som kopierats i sommar. Sedan midsommar har laget kört tre gånger i veckan i solnedgången.

– Vi har fått in tänket att hålla laget före jaget och det ska vi fortsätta med. Vi har trott på vår spelidé och haft en vilja att kunna vända matcher. Med stark vilja får man också mer stolpe in, säger Kristofer Vestergaard.

Några spelare har lämnat laget sedan kvalet, som Oscar Bierfeldt, Marcus Sjöholm och målvakten Alexander Dahlgren som flyttat till Uppsala. Det är ett orosmoment att Marcus Levin, målvakten, ännu inte vet om hans knä håller för ettan.

På plussidan finns Joakim Karlsson från Berg, plus ett par spelare till som kan bli klara den kommande veckan.

Solfjäderstaden håller laget intakt och fyller även på med egna juniorer, som Jesper Bååth, Elliot Lindgren och Markus Hilmerson som alla visat framfötterna på försäsongen.

– Det är skön stämning. Det är mer fart och mer kvalitet på spelet. Jag tror vi stannar kvar, mitten blir det, säger 17-årige Hilmerson.

– Det är kul att vara med de stora grabbarna. Det är mer fokuserat och man kan göra mindre misstag. Det är ett bra gäng, tycker 18-årige Lindgren.

Just få misstag gäller det för Fjädern att göra om det ska hålla i ettan. Att hålla ihop försvaret, jobba hårt och sedan ta vara på chanserna i kontringar framåt.

– Klart att vi får det tufft som nykomling, men om vi kommer upp i nivå tror jag på oss. Det gäller att minimera svackorna, säger John Fransson som förra säsongen omskolades till back.

I Varamon har laget inte bara sprungit utan även varierat med simning och triathlon. Det gäller att göra det roligt om man ska orka.

– Vi ska göra jobbet för varandra och hitta de enkla spelvägarna till mål. Det kommer att bli ännu mer tydligt i ettan, säger Kristofer Vestergaard.

Så laddar Solfjädern för ettan

25–27 augusti: Inbjudningsturnering i Hässleholm, matcher mot Lerum, Röke och Stanstad m fl.

2 september: Klubbmanifestation på Stora torget i Motala, Fjädern firar 30 år kl 10-12. Lagparad, tävlingar och uppvisningar. Blir även jubileumsfest senare på hösten.

2 september: Herrlaget spelar mot Berg hemma.

9 september: DM-spel.

17 september: Genrep mot Sävsjö borta.

24 september: Division 1-premiär mot Jönköping ungdom borta.

1 oktober: Älvsjö i hemmapremiär i Motala sporthall.

Övriga motståndarlag i ettan: Balrog, Telge, Värmdö, Linköping FBC, Farsta, Hovslätt, Huddinge, Tyresö/Trollbäcken, Åby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa