– Vi är mycket nöjda och glada över två guldmedaljer. Bara Italien och Ryssland tog lika många guld. För Västers BTK och Team Motala är det fantastiskt att nu ha tre världsmästare i klubben, kommenterar förbundskaptenen Daniel Ellermann.
I klass 8 vann Emil Andersson och Linus Karlsson, silverlaget från Rio, efter seger mot Ukraina i finalen.
Daniel Ellermann beskriver dras resa så här:
"De hade givetvis siktet inställt på medalj även vid det här mästerskapet och ville gärna ta revansch mot Ukraina. Klassen innehåller dock många starka lag och det var långt ifrån en självklarhet att laget skulle gå till final igen. Laget spelade mycket stabilt tävlingen igenom och det var framförallt dubbelspelet som banade väg för framgångarna denna gång. Killarna vann samtliga sina dubbelmatcher vilket var ett måste för seger både i semifinalen mot Frankrike och finalen mot Ukraina. I form av Thomas Bouvais och Viktor Didukh har dessa lag riktigt bra förstaspelare som är högre rankade än våra spelare. Nu visade vi dock att jämnheten och bra samspel i vårt lag var segerreceptet denna gång när vi vann dubbelmatcherna och sedan Emil vann mot deras andraspelare Elias Debeyssac respektive Ivan Mai. Både semifinalen och finalen var två rysarmatcher med många jämna set och långa bolldueller. Revanschen på Ukraina var självklart en otroligt härlig upplevelse för killarna."
Emil Andersson beskriver segern så här:
– En otrolig känsla. Vi var så nära i dubbeln i Rio och nu tog vi revansch.
Din avgörande singelmatch?– Det var tufft, alla set var jämna. Men jag var lite bättre på slutbollarna och knöt ihop säcken, säger Andersson.
I klass 9 vann Team Motalas Daniel Gustafsson ihop med Kristianstadskillen Tobias Andersson.
Det guldet beskrivs så här av förbundskapten Ellermann:
"Båda dessa spelare är VM-debutanter och har bara spelat en internationell lagtävling tillsammans. Tobias blev uttagen till laget ganska kort inpå VM och det var långt ifrån självklart att det var han som skulle bilda lag med Daniel. Nu visade det sig att Tobias var rätt man att komplettera Daniel då de på mycket kort tid spelat ihop sig till ett riktigt starkt dubbelpar. Samtliga fem dubblar vanns under turneringens gång men tre av dem gick till avgörande set. Vid förlust i någon av dem hade utgången kunnat vara en helt annan. Grabbarna visade dock kyla i de avgörande lägena och med Daniel som förstaspelare i laget och klassens bästa spelare var laget ostoppbart. Daniels 5–0 i matcher och 13–1 i setkvot imponerar verkligen. I finalen mot förstaseedade Japan gjorde killarna sin bästa match under turneringens gång. 3–0 i dubbelmatchen och 3–0 för Daniel mot klassens högst rankade spelare Koyo Iwabuchi var något som verkligen överraskade många."
Det tredje svenska laget i klass 3, Motalas Alexander Öhgren och Jönköpings Victor Sjöqvist, tog inte medalj.
Det beskrivs så här av Daniel Ellermann:
"Killarna spelade riktigt bra i gruppspelet i en på förhand öppen grupp där alla lag kan slå vandra. Den bästa matchen är mot Österrike som vid förra EM kom på en andra plats. 2–0-segern mot Österrike gav en första plats i gruppen och spel i kvartsfinal. Med facit i hand hade dock en andraplats i gruppen givit en fördel då andraplacerade Österrike lottades på den nedre halvan mot på pappret betydligt svagare Slovenien i kvartsfinal och sedan Ukraina i semifinal. Alexander och Victor lottades mot Spanien i kvartsinal och med överlägsna Tyskland på samma halva. Tyvärr räckte grabbarna inte till mot Spanien. Vi satsade på att vinna dubbeln och sedan få Alexander mot deras tvåa. Spanien visade sig dock för starka i dubbeln och sedan avgjorde deras förstaspelare Miguel Rodrigues mot Victor. Spanien visade sedan mot Tyskland att det inte var någon tillfällighet i dubbelspelet och pressade tyskarna till en femsetare i deras dubbelmatch. Det känns lite snopet att Alexander och Victor inte tog en medalj då de spelade riktigt bra och då jag spelmässigt tyckte de tillhörde de fyra bästa lagen som fick medalj i klassen."
Lag-VM var det första som spelats i parapingis, separat från individuella VM.