Laddar för nya SM-framgångar

I Mjölby har man byggt upp en stark bågskyttetradition. Per Bengtsson och Cecilia Blomberg åker till SM i Motala för att försvara sitt guld i mixlagtävlingen.

Cecilia Blomberg och Per Bengtsson siktar på nytt guld.

Cecilia Blomberg och Per Bengtsson siktar på nytt guld.

Foto: Anton Rimstedt

Bågskytte2017-07-13 21:05

– Jag känner inte att vi har något att försvara, utan jag är jättesugen att försöka ta det där guldet en gång till, säger Per Bengtsson, Mjölby Bågskyttesällskap.

Det är ett välmeriterat motstånd som de kommer att stöta på. I startfältet finns flera gamla OS-deltagare som nu har inriktat sig mer på just mixlagtävling.

– Konkurrenterna har vässat sig i den här tävlingsformen, som nu också kommer komma in på OS-programmet 2020, berättar Bengtsson.

Mjölby har två lag med i den "vanliga" lagtävlingen och tre lag i mixtävlingen. Totalt har klubben 12 deltagare på plats i Motala, vilket är flest av samtliga klubbar.

– Vi har inte bara bredd, att vi går omkring och har trevligt här, utan vi har också bra spets på våra skyttar, säger Bengtsson när vi träffar honom tillsammans med Blomberg i Mjölbyskogarna några dagar innan mästerskapet.

Blomberg fyller i.

– Mjölby har en fin tradition av bra bågskytte och då lär sig generationerna av varandra och framgången smittar på så sätt av sig. Vi är kunskapsintensiva med bra ledare och bra verksamhet.

Där har ni alltså receptet för att bli en av landets mest framgångsrika bågskytteföreningar.

Cecilia och Per ska tävla under alla tre dagarna i Motala, i den "vanliga" lagtävlingen under fredagen, mixtävlingen på lördag och individuellt på söndag.

– Jag är sugen på att få med mig någon medalj hem, sen i vilken tävling jag tar medalj i spelar mindre roll, säger Bengtsson.

Men han tror att hans största chans är just med mixlaget.

– Jag tror vi har en fördel i och med att både jag och Cissi är skolade i lagidrotter. Förra året var det så att vi faktiskt sköt lite bättre just i lagtävlingarna än individuellt. Jag tror vi lyfter varandra.

När tidningen dagen innan var och träffade Motalas hopp i mixtävlingen, Hans Krusell och My Eklundh, skämdes de nästan över att behöva erkänna att de inte hade tränat mycket tillsammans. Men det visar sig att inte heller de regerande mästarna från Mjölby har tränat specifikt på just mixmomentet.

– Nej, vi har tränat mest var för sig. Vi har ganska bra koll på varandra, vi vet hur vi ska tajma varandra och sådana saker.

Mjölbyskyttarna uppskattar att SM går just i Motala.

– Det är skönt att det är så pass nära att man kan bo hemma, säger Cecilia Blomberg samtidigt som skjutpartnern Bengtsson fyller i:

– Jag har skjutit en del där innan, så man känner till banan och allt sånt. Det är skönt. Och Motala är fantastiska när det kommer till arrangemang. Slipade och väldigt duktiga på att hålla i trådarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!