Motalagrupp ska nå toppen

De har alla gjort olika typer av idrottsutmaningar i livet. Nu ska de göra ytterligare en tillsammans. Motalatjejerna är inte helt klara över hur tufft det blir att bestiga Sveriges högsta berg.

TILLSAMMANS. Jane Fors, Inger Rundgren, Maria Drott-Johansson och Anna Moberg är fyra tjejer från Motala som går bra. Ett halvår har de förberett sig med vandringar inför slutmålet i norr i september.

TILLSAMMANS. Jane Fors, Inger Rundgren, Maria Drott-Johansson och Anna Moberg är fyra tjejer från Motala som går bra. Ett halvår har de förberett sig med vandringar inför slutmålet i norr i september.

Foto: Jens Bollius

ÄVENTYR2017-06-12 14:09

– Det gäller att gå på hälarna, annars blir det för jobbigt uppför, bedömer Maria Drott-Johansson inför besegrandet av Kebnekaise.

Maria Drott-Johansson är en av fyra medlemmar i denna grupp som kallar sig KK-gruppen. KK står för kvinnor kan.

Drott-Johansson bestämde tillsammans med Anna Moberg, Jane Fors och Inger Rundgren i januari att bestiga Sveriges högsta topp.

– Vi ska gå den svåra östra leden, säger de bestämt ett par månader före.

Det som förenar KK-gruppen är att de alla går och klipper sig hos Jane Fors. Snack kring frisörstolen har lett fram till äventyret.

Med resa och guidehjälp inräknat lägger de ut ungefär 6 000 kronor var på att få chansen att lyckas.

– Målet är att alla ska klara det och vi ska pusha varandra. Men om någon vänder om eller avbryter får de som vill fortsätta, säger de.

Sedan gruppen bildades i januari har de tränat tillsammans två-tre gånger i veckan. De har gått i Fålehagen, Håleberget, längs kanalen, i Varamon och bortåt Bromma. De har gått Boren runt till förmån för kampen mot cancer.

– Det är socialt, väldigt roligt. Vi har aldrig umgåtts så mycket som nu, säger Maria Drott-Johansson.

– Det är så kul att få ett nytt umgänge och inte göra samma saker hela tiden, tycker Anna Moberg.

Jane Fors, 54 år, har en bakgrund som elitsimmare på 70-talet. Det var när simhallen byggdes och boomen kom med Sven-Arne Selling, Pelle Holmertz, Anders Holmertz och många fler. Hon har också gjort Tjejklassikern på äldre dar.

– Jag har alltid hållit i gång och tränat, säger hon.

Inger Rundgren, 60 år, är också gammal elitsimmare. Hon har gjort klassikern, sprungit marathon och cyklat Vätternrundan sex gånger.

– Jag är seg, säger hon och ler.

Anna Moberg, 59 år, åker till vardags skidor och långfärdsskridskor. Hon har cyklat Vätternrundan fyra gånger och gjort Halvvättern och Tjejvättern många gånger.

Maria Drott-Johansson, 55 år, har simmat och spelat bowling. Hon är aerobicsinstruktör och hästtjej på motionsnivå.

Nu är planen att de 1 september flyger från Arlanda till Kiruna, tar bussen till Nikkaluokta och åker sedan helikopter till fjällstationen. Åtta till tio timmar ska det sedan ta att bestiga berget. Dagen efter fullgjort arbete går de två mil till Nikkaluokta och sedan hem.

Kängor och vindställ blir viktigt, och bra strumpor. Hindret kan vara om det blir dåligt väder.

Nästa år har de sedan nästa utmaning klar, Tjejmilen i Stockholm tillsammans.

– Sedan tar vi Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Det kan vi klara, säger Maria Drott-Johansson och ler med hela ansiktet.

Kebnekaise

Kebnekaise, enligt äldre stavning även Kebnekajse (av lulesamiskagiebnne (kittel) och gájsse (hög och spetsig fjälltopp), på nordsamiska Giebmegáisi, modernare, av svenskan påverkad form, Giebnegáisi, är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Kiruna kommun i Lappland.

Kebnekaise har två toppar: Sydtoppen, som har en toppglaciär, och den något lägre kala Nordtoppen. Enligt mätningen som utfördes 2016, av Tarfala forskningsstation, är Sydtoppen 2097,5 meter över havet, vilket är 70 cm högre än nordtoppen. Området runt Kebnekaise har länge varit bebott av nomadiserande samer. År 1989 föreslog Naturvårdsverket att Kebnekaisemassivet borde bilda en ny svensk nationalpark.

Bestegs första gången 1883 av fransmannen Charles Rabot tillsammans med Jon Larsson, same och fjällguide, Hans Monsen från Bodø och Pehr Abrahamsson.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!