Att vinna är Citys botemedel

En stämpel är svår att tvätta bort. Men hånen i länet mot Linköpings herrfotboll kan snabbt bytas mot respekt och support, om City fortsätter vinna, skriver Jens Bollius.

5 april 2019 07:00

Jag kan nästan inte komma på något i östgötsk idrott som är så hånat och utskällt och ja, snudd på nästan på allvar ogillat, som Linköpings herrfotboll.

Jag är för ung för att minnas hur det var på 1970-talet, men har hört från den äldre generationen att det var bra då. Klart det måste varit det med två lag, Saab och Derby, som var uppe i allsvenskan och med fina publiksiffror på Folkungavallen. Så ingen kan säga att Linköpings herrfotboll inte har en historia.

Men det var om möjligt i övermod när Saab och Derby skulle slå sina påsar ihop som det gick åt skogen, med det evigt misslyckade Linköpings FF, och dess uppföljare. Nu heter det Linköping City, arvet efter Derby 40 år senare.

Jag vet ju hur det pratats om LFF i "mina städer" Mjölby och Motala. Ett evigt raljerande. Bedömningen är att hånen varit än värre i rivalstaden Norrköping. I Åtvidaberg tror jag att känslan bara har varit tacksam, så länge Linköpings herrfotboll är kass kan ÅFF behålla sin position.

Men ska det vara dags för Linköping i år ändå? Trots att det inte känns som att City har så många supportrar, inte ens i sin egen stad. Kring Folke Filbyter snackas det en hel del illa om "storlaget" också, vad det nu beror på.

Kanske handlar det även här om ett rynkande på näsan för alla kortsiktiga satsningar genom åren, alla storspelare som värvats utan att det skapats varken något lag eller någon framgång.

Men det finns ett botemedel mot ovanstående "skitsnack". Medicinen heter segrar, att vinna. Det har City gjort overkligt mycket den här våren. Om laget fortsätter att göra det även i norrettan tror jag att det finns ett intresse som kan väckas. Agg är lätt att glömma bort i en framgångsvåg.

City har tappat 14 spelare och fått in elva nya i år och det är på kort tid som elitmaskinen ska skapas. Men Melke Alan, managern, är fast besluten om att ändå kunna bygga vidare.

Det jag gillar med City är att klubben går sin egen väg och att eldsjälarna tror så mycket. Trots motstånd lite överallt. Med tanke på det skulle det vara extra imponerande om City ger Linköping det där efterlängtade elitlaget i herrfotboll till slut.

Det är lätt att gilla idrottsprestationer och gör man prestationen i motvind är det extra lätt att få sympati.

Om jag tror att City spelar i superettan 2020? Nja, tveksamt. Men toppstrid kan det alla gånger bli i norrettan. Och chansen finns. Jag önskar lycka till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa