Just nu pågår arbetet med att ta fram en vision för siloområdet. Ett uppdrag samhällsbyggnadsförvaltningen fått av politikerna. Politikerna vill se utveckling av området och vill utreda vilka möjligheter som finns för byggnation och utveckling där. Enligt tidigare uppgifter beräknas arbetet med att ta fram en vision vara klart till årsskiftet.
På K-arv, samarbetsportalen för Kulturarv Östergötland som är en regional verksamhet med ekonomiskt stöd från Region Östergötland, framgår att silon bör betraktas som ett kulturarv.
Den nu nedlagda silon byggdes 1951 och är ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee i Norrköping. Anläggningarna fick en maximerad byggnadshöjd för att inte störa miljön mot slottet eller påverka stadssiluetten.
Silon i Vadstena förmodas vara den första glidformsgjutna betongsilon i landet. På K-arv går att läsa att "silobyggnaderna är ett hotat kulturarv". Vidare går där att läsa att de anser att silon har "stora symbolvärden som förstärker stadsbilden och utgör ett viktigt monument över sin tid."
Förvaltningens uppdrag att ta fram en vision omfattar hela området kring silon och ner mot hamnen på den sidan.
Silon var under en lång tid en tvistefråga i Vadstena. Rättstvisten mellan Sören Niklassons bolag och Vadstena kommun avgjordes genom förlikning tidigare i år. En definitiv punkt för planerna att bygga bostäder i silon. Kommunen betalade ett skadestånd, köpte silon och råder nu över den.