Skadestånd gav miljoner till byggaren: "Ingen är nöjd"

Vadstena kommun och Sören Niklassons bolag har nått en förlikning om silobyggnaden. "Ingen part är väl helt nöjd vid en förlikning, det blev några miljoner men inte mer", säger Niklasson.

Sören Niklasson har lagt mer projektet om att bygga bostäder i silon i Vadstena. Hans bolag har nått en förlikning med Vadstena kommun efter att ha stämt kommunen på ett stort skadestånd.

Sören Niklasson har lagt mer projektet om att bygga bostäder i silon i Vadstena. Hans bolag har nått en förlikning med Vadstena kommun efter att ha stämt kommunen på ett stort skadestånd.

Foto: Sofia Axelsson/Rita Furbring

Vadstena2022-03-21 18:00

Tvisten har varit lång och först 14 år efter att det första avtalet skrevs mellan parterna har man nått vägs ände.

– Hur jag känner? Det är skönt på ett sätt, men samtidigt synd om Vadstenaborna som inte får uppleva projektet. Det är obegripligt för mig att kommunen inte vill ta hand om ett skräpområde och göra någonting som hade fått eko i hela landet.

Sören Niklassons bolag Nya Silon och Vadstenavillan, där sammanlagt fem personer varit inblandade, skrev i juni 2008 ett avtal med kommunen om att få exploatera två fastigheter med 55 bostadsrätter i silobyggnaden och 18 villor på marken intill.

Ett arbete påbörjades för att ändra områdets inriktning från industriändamål, men svårigheterna visade sig omgående.

– Det gick segt, väldigt segt, berättar Niklasson. Det var oklart hur stort område som behövde detaljplaneändras och sen ville kommunen höja vår insats som deras säkerhet, från en halv miljon till två miljoner. Det var många saker som dök upp under vägen som försenade arbetet.

Den stora vändpunkten enligt Niklasson kom när den sittande majoriteten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna tvingades lämna ifrån sig makten efter valet 2014.

– Ganska snart blev det klart att man inte ville fullfölja det här och påstod att det inte fanns något gällande avtal.

Samtidigt, säger han, anlägger kommunen utan någon information till hans bolag uppställningsplatser för husbilar på mark som enligt detaljplaneprogrammet var avsedda för villabebyggelse.

Åren går och ingenting händer. Sören Niklasson säger att kommunen nu påstår att det avtal man ingått inte behöver genomföras från kommunens sida. Därför stämmer man kommunen för avtalsbrott och möttes den 9 mars i en förlikningsförhandling i tingsrätten. 

Nu har parterna på varsitt håll accepterat uppgörelsen, men Sören Niklasson vill inte säga hur stort belopp de ska få utbetalt.

– Om det blev 45 miljoner vi krävt i utebliven vinst? Nej. Det blev ett par miljoner men inte mer.

Han säger till sist att 35 av 55 lägenheter och 16 av 18 villor redan tidigt var förhandsbokade av spekulanter.

– Kommunen går miste om ganska många miljoner i skatteintäkter. Men de har kanske en annan plan för området som ingen vet om.                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!