"Det är för barnens skull"

"Det är barnperspektivet som är viktigast. Vuxna ska inte vistas med ensamkommande barn på boenden", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Arkivbilder, montage

Arkivbilder, montage

Foto: Anders Ahlgren, Christine Olsson/TT

Östergötland2017-02-25 08:00

Regeringen och Morgan Johansson gjorde klart redan tidigt förra året att man ville införa medicinska åldersbedömningar. Enligt Morgan Johansson var situationen ohållbar och det krävdes snabba insatser. Först talade han om att införa insatserna redan i höstas. Nu kommer medicinska åldersbedömningar att vara på plats från 1 maj.

– Det har varit viktigt att få tidigare medicinska åldersbedömningar på plats. De har egentligen inte fungerat sedan 2012. Barnläkarna hade vetorätt och därför har det inte fungerat. Nu kommer vi ha undersökningar som kommer att vara ett komplement i en större bedömning, säger justitieministern.

Exempelvis vänsterpartiet anklagar regeringen för att ha svängt i frågan om medicinska åldersbedömningar. Men det håller inte Morgan Johansson med om. Han säger att han alltid har varit för medicinska åldersbedömningar. Men att det handlat om att få ett system som fungerar.

– Fram till 2012 fungerade bedömningarna. Men sen har systemet rasat. Förra regeringen abdikerade och gjorde ingenting, säger han.

"Problemet" som han syftar på är att åldersbedömningarna från 2012 och framåt har uppfattats som godtyckliga. Migrationsverket som skulle göra bedömningarna har själva i en intern rapport pekat på att

enskilda handläggare och kontor gjorde helt olika bedömningar, något som beskrivits som en fara för rättssäkerheten. Godtycket ska ha varit en effekt av det historiskt höga trycket med ensamkommande asylsökande barn.

– Nu skapar vi en organisation som ska kunna klara det här. Det är viktigt att bedömningarna görs så fort som möjligt och att den asylsökande inte ska behöva vänta så länge, säger Morgan Johansson.

En del hävdar att det nya systemet bara införs på grund av ekonomiska skäl. Morgan Johansson betonar att det främst är ur ett barnperspektiv som åldersbedömningarna införas. Osäkra fall ska klargöras.

– Visst finns det ekonomiska skäl. Boenden för barn är mycket dyrare än för vuxna asylsökande. Men det är barnperspektivet som är viktigast. Vuxna ska inte vistas med ensamkommande barn på boenden. Det är inte säkert och inte bra, säger han.

Att metoderna för att åldersbestämma inte har så god precision (det talas om plus/minus två år) oroar inte Morgan Johansson. Han vill inte heller direkt kommentera att forskningen är oense hur mycket det går att lita på medicinska åldersbedömningar. Han säger att han känner sig trygg i att det finns en rättssäkerhet i systemet. Han hänvisar också till att rätten finns att överklaga ett beslut.

– Systemet med åldersbestämningar finns i de flesta andra länder och där fungerar det. Varför skulle det inte fungera i Sverige? Det är värre att ha ett system som nu där ensamkommande barn riskerar att få bo tillsammans med vuxna, säger han.

Diskrimineringsombudsmannen påminner i sitt remissvar om Sveriges historia med personregister och etnicitet. Så här skriver man bland annat: "Det finns anledning att reflektera över att detta kan väcka tankar på biologiska undersökningar genomförda av svenska myndigheter genom historien". Morgan Johansson avfärdar invändningarna som hårddragna paralleller.

– Vi hade systemet till 2012 och det uppfattades inte som ett problem. Jag ser inte att det ska finnas några risker nu heller, säger han.

Läs mer: Asylsökande ska masstestas

             Så går ålderstestet till

             Migrationsverket: Du är vuxen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om