Videon är inte längre tillgänglig
Enligt skollagen har kommunen ett långtgående ansvar för grundskoleelevers skolskjuts. Med anledning av Östgötatrafikens ändringar sätter Motala nu in upphandlad skolskjuts för grundskoleelever där det behövs.
– Det innebär ökade kostnader på 600 000 kronor, säger bildningschef Johnny Thorén.
Rätten till skolskjuts gäller dock inte grundskoleelever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem.
– När det gäller gymnasieelever har kommunen ingen skyldighet att ordna skolskjuts men de kan få ekonomisk ersättning för resor mellan hem och skola, säger Johnny Thorén.
Läs mer: "Hur ska jag ta mig till skolan?"
För att hålla nere kostnaderna måste kommunen anpassa skolskjutsfordonen efter antalet passagerare. Men även om det skulle finnas lediga sittplatser kan inte gymnasieeleverna åka med, enligt Johnny Thorén:
– Säger vi ja till en så måste vi behandla alla lika. Vi vill inget hellre än att låta alla få åka med men vi har helt enkelt inte pengar till det.
I Vadstena får gymnasieeleverna åka med befintlig skolskjuts i mån av plats.
– Vi försöker lösa det, i alla fall för elever på Vadstenagymnasiet. Elever som ska till andra kommuner måste i regel åka tidigare och då fungerar det inte, säger Bo Gäfvert, utredare på Vadstena kommun.
Han kan bara uppmana familjer att söka reseersättning eller inackorderingsbidrag.
– Vi är också besvikna på att resemöjligheterna har tagits bort, men kommunen har ingen fastställd budget för att kompensera den här trafiken och inte heller någon laglig skyldighet att ordna skolskjuts.