Nedlagda busslinjer slår hårt mot bland annat ett 60-tal gymnasieelever som bor på landsbygden i Motala kommun.
Läs mer: "Vi har ingen skyldighet att ordna skolskjuts"
När höstterminen börjar är frågan hur de ska ta sig till och från skolan.
Busskort utan buss
Kommunen erbjuder busskort, men någon buss finns inte längre.
– Skolskjuts ordnas bara till elever i den kommunala grundskolan. Gymnasieeleverna får inte åka med oavsett om det finns plats eller inte, säger Ann-Louise Tommydotter Karlsson från Karlsby.
Dottern Cornelia Karlsson är en av de drabbade. Hon har kommit in på Platengymnasiet och måste nu förlita sig på att föräldrarna kan köra henne. Samtidigt blir lillebror som går i högstadiet hämtad och lämnad av skolskjutsen i närheten av hemmet.
– Hur ska jag kunna ta mig till skolan om mamma och pappa inte kan köra mig? Jag har ingen lust att cykla 15 kilometer, säger hon.
Vänta flera timmar
Cornelia Karlsson har svårt att hålla tillbaka tårarna och undrar hur hon ska hinna med att sköta den egna hästen och studierna om hon måste vänta flera timmar efter skolan på att bli upplockad av föräldrarna.
Många är ledsna, arga och förvånade. Det stod klart när Lina Arvidsson från Varv, som också fått indragen busstrafik, nyligen skrev ett inlägg i en lokal grupp på Facebook. Hon hade precis fått reda på att varken gymnasieeleverna eller barnen som går i friskola inne i stan får skolskjuts.
– Vi har inte fått någon information alls. Vi hoppas verkligen att kommunen tänker en vända till och löser det här, säger Lina Arvidsson.
Föräldrarna går in
Många har flera kilometer till närmaste busshållplats och att skicka ut barnen att gå eller cykla på vägen i kyla och mörker är inte ett tryggt alternativ. Föräldrarna försöker nu hitta lösningar på problemet. Kanske går det att lägga om tiderna för den anropsstyrda bussen, funderar någon. På Karin Boyeskolan undersöks möjligheten att hyra in en minibuss.
Dålig reklam
Flera har varit i kontakt med kommunens politiker och tjänstemän, men är inte nöjda med svaret att man bara följer lagar och regler.
– Det här är dålig reklam för Motala kommun. Det borde vara en självklarhet att erbjuda skolskjuts till alla elever, säger Mats Weinesson från Götala.
Louise Adamovic från Skärstad menar att situationen är raka motsatsen till landsbygdsutveckling.
– Vem vill flytta till Varv och Karlsby? Det går inte att prata om "levande landsbygd" om inte barnen kan gå i skolan, säger hon.