Skräpdykartrio från Motala får miljöpris från ARV

Våtdräkt, snorkel och sup-bräda med korgar använder sig Bertil, Mattias och Albin av när de dyker efter skräp i Vättern.

"Jag har alltid utforskat under ytan och snorklat sedan jag var liten. Det är så spännande att utforska saker under ytan. Jag sparar en hel del som vi hittar, speciellt flaskor" säger Albin.

"Jag har alltid utforskat under ytan och snorklat sedan jag var liten. Det är så spännande att utforska saker under ytan. Jag sparar en hel del som vi hittar, speciellt flaskor" säger Albin.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala/Vadstena2023-06-22 05:15

– Här var det däck, ankare, slangar, flaskor, kläder, håvar, tändare, "mysteriegrej", allt möjligt gott och blandat, säger Albin Kälvesten när han räknar upp några av fynden han gjort på botten i Borghamn.

– Det var mycket plåtskräp, plast och massa däck, säger Bertil Kada. Jag hittade också en flaska med okänt innehåll. Det kan ju vara ett miljöproblem, man vet inte vad det är i den.

undefined
Lådor är staplade på trions suppar, för att kunna fyllas med skräp.
undefined
Bertil Kada letar skräp med sin SUP.

Tillsammans med Mattias Richardsson ligger de i vattnet vid hamnen i Borghamn. De dyker efter skräp och är på plats för att ta emot ett miljöpris från miljöföreningen ARV, Aktion Rädda Vättern, för sina insatser som skräpdykare, främst i Motala.

undefined
"Jag har alltid utforskat under ytan och snorklat sedan jag var liten. Det är så spännande att utforska saker under ytan. Jag sparar en hel del som vi hittar, speciellt flaskor" säger Albin.
undefined
Bertil Kada håller upp en flaska med okänt innehåll.

Albin och hans pappa Bertil har hållit på med skräpdykning i tre år, medans Mattias startade ett år tidigare.

Varför började ni dyka efter skräp?

– Jag bor vid strandpromenaden i Motala och såg skräpet varje dag, till slut tröttnade jag, säger Mattias. Jag "suppade" i Motalaviken och såg hur otroligt mycket skräp det var på botten. Jag tänkte att det inte kunde ligga där. Nästa gång tog jag med cyklop och en låda på suppen. Sedan blev det våtdräkt och fler lådor. Det är så otroligt mycket skräp. 

– Vi tog upp grejer i påse först, säger Albin. Sedan såg vi Mattias på sin SUP och tyckte att det var smart, något banbrytande. 

Första gången Albin och Bertil dök efter skräp var de på jakt efter en coca cola-flaska.

– Pappa ville hitta en gammal colaflaska. Det finns mycket från lokala bryggerier i Borenshult och vid strandpromenaden. Det tar aldrig slut. Det är lager på lager som kommer upp. 

De dyker flera gånger i veckan under vår, sommar och höst. Albin berättar om ett tillfälle då det blev en nödsituation, det började blåsa upp.

– Suppen slet sig och på den hade jag bland annat en mobil och nycklar. Jag försökte simma ifatt den, men lyckades inte. Jag blev trött och fick svårt att andas.

– Mattias räddade både mig och suppen. Då var det tur att vi var två, säger Albin.

undefined
Trion har dykt klart för dagen, de har fått ihop många lådor skräp bara på en kort stund. Till vänster: Albin Kälvesten, Mattias Richardsson och Bertil Kada.
undefined
Roland Thörnqvist dyker ofta i Vättern. Han beskriver att botten sällan städas från skräp och farliga föremål. "En gång låg jag på botten en timme och bara lastade in skräp i säckar, flera tusen burkar. Det kändes som om någon bara kört ner en hel lastbil och dumpat. Botten städas aldrig, det är bara frivilligorganisationer som gör olika insatser ibland. Det ligger också stora mängder ammunition i Vättern".

Roland Törnqvist från ARV är på plats i Borghamn för att dela ut ett miljöpris till trion.

– De är så sköna typer, de får så många med sig. De har lyckats lägga ut mycket på sociala medier och de visar vad de håller på med. De gör en jättestor insats när de tar upp så mycket skräp. Det är sådana otroliga mängder med skräp, speciellt i Motalaviken.

Miljöpriset instiftades för sex år sedan och Roland var initiativtagare. Tidigare pristagare är bland annat Fritidset Rödingen i Hästholmen, Vätternrundan, ett reningsverk i Hjo och Borghamns Strand.

– Det gäller att hitta de som har ett hjärta för miljön.

Trion är glada för priset och känner att de får uppskattning för sin insats.

– Det är värmande, säger Mattias. Vi har kämpat på i flera säsonger och det är kul när det blir uppskattad, speciellt av ARV.

– Jag blev jätteglad och förvånad, det kändes roligt, säger Albin. Vi har fått upp många ton. Det blir några hundra kilo varje gång.

undefined
Skräpdykarna från Motala får miljöpris från ARV, Aktion Rädda Vättern. Till vänster: Bertil Kada, Albin Kälvesten, Mattias Richardsson och Roland Thörnqvist. I motiveringen lyfts bland annat att skräpdykarna uppmärksammat problemet med sopor på sjöns botten och att de inspirerat andra att göra samma sak.
undefined
Fynd från dagens dyk i Borghamn.

Vad är det konstigaste ni har hittat?

– I söndags snorklade vi i strömmen i Motala, säger Albin. Vi hittade en ihopknuten påse med en laptop, en powerbank, nålar och vallagrejer. Grejerna var gamla, påsen har nog legat där ett tag. Men man undrar ju hur den hamnat där.

Vad blir nästa grej?

– Vi fortsätter som vanligt, säger Albin. Sedan blir det en utställning framöver med lite olika fynd.

– Vi brukar alltid varva med lite nya ställen, men strandpromenaden i Motala kan man alltid återkomma till, där tar skräpet aldrig slut, säger Bertil.

undefined
Roland Thörnqvist, från ARV, har dykt några gånger med skräpdykarna. Han har alltid med sig kaffe och bulle som han bjuder på.
Dykarnas roligaste fynd

Albin Kälvesten : Stenåldersyxan i strömmen från jägarstenåldern 6000 f.kr. Trodde bara det var en sten, men tyckte den såg konstig ut. Har den i ett skåp med belysning.

Mattias Richardsson: En gång hittade jag en jättestor glasklump från glastillverkningen i Hammar. Den ser ut som en stor diamant.

Bertil Kada: En gång hittade jag en kräftbur där snöret gått av. Kräftor äter ju upp varandra. De som var kvar var riktiga tjockisar. De kan ha legat där jättelänge. "The biggest survivors" var kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!