Får långt fängelsestraff för mord

Den man som i november i fjol knivskar sin hustru till döds i familjens bostad i Motala, döms för mord med påföljden 17 års fängelse.

29 mars 2019 11:47

På fredagsförmiddagen meddelade Linköpings tingsrätt sin dom. I beslutet står också att mannen ska utvisas "och förbjuds att återvända hit".

Det var den 8 november i fjol som mannen ringde SOS Alarm och bad att polis och ambulans skulle skickas till familjens bostad på Ekön. Under samtalets gång uppgav han att han hade "knivat" sin fru i samband med ett gräl. Parets två gemensamma barn fanns också i bostaden.

Under förhandlingens gång begärde tingsrätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet visar att han inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, eller lider av någon sådan nu.

Mannen har själv uppgett att han var "helt oförmögen att kontrollera sitt handlande och har ifrågasatt om han var så medveten att han kan dömas till uppsåtligt brott". Han har angett att han inte hade uppsåt att döda sin fru och "möjligen inte heller skada henne".

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund lyfte under förhandlingens sista dag att hon inte tror att våldet utlöstes av att mannen kan lida av posttraumatisk stress, som tidigare anförts.

"Han har vetat vad som hänt och blivit så arg så att han har gjort på det här sättet", menar Viklund som yrkade på att mannen skulle dömas till 18 års fängelse eller livstid. Frågan om huruvida han bör utvisas överlämnade hon till rätten att bedöma.

Mannens advokat, Lena Orrenius Edwall, tog del av domen strax före lunch på fredagen.

– Jag har pratat med min klient och vi ska gå igenom domen i lugn och ro under nästa vecka och ta ställning till om vi ska överklaga, säger hon.

På frågan hur hon ser på tingsrättens bedömning, 17 års fängelse, svarar Lena Orrenius Edwall:

– Om man tittar på olika domar, så finns de här straffvärdena med.

Lena Orrenius Edwall säger också att domstolen pekat på försvårande omständigheter i sin bedömning.

– Vi har haft en annan inställning. Min klient har inte varit medveten om vad han har gjort och vi har åberopat tidigare trauman och posttraumatisk stress, som kan ha inverkat.

Advokaten vill inte gå in på hur hennes klient mottagit beskedet.

– Han är precis delgiven domen och det är klart att det alltid är tungt att få en sådan här dom. Han är medveten om situationen som gjort att han är dömd, att han har orsakat det, säger hon.

Tingsrätten har också beslutat att mannen ska betala skadestånd till sina två barn, samt hustruns föräldrar. Totalt handlar det om 240 000 kronor.

LÄS MER: Man anhållen misstänkt för mord

LÄS MER: Mordmisstänkt inte allvarligt psykiskt störd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa