Mordmisstänkt inte allvarligt psykiskt störd

Under fredagen avslutades rättegången mot den man, bosatt i Motala, som i november knivskar sin hustru till döds. En rättspsykiatrisk undersökning visar att han inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, eller lider av någon sådan nu.

22 mars 2019 15:00

Det var den 8 november i fjol som mannen ringde SOS Alarm och bad att polis och ambulans skulle skickas till familjens bostad på Ekön. Under samtalets gång uppgav han att han hade "knivat" sin fru i samband med ett gräl. Parets två gemensamma barn fanns också i bostaden.

I samband med fredagens förhandling beskrev kammaråklagare Britt-Louise Viklund det rättspsykiatriska utlåtandet som väldigt starkt och samstämmigt.

– Det finns ingen tvekan i utlåtandet, sade hon.

Viklund menar att mannen hade uppsåt att döda sin hustru och ifrågasätter att han inte kommer ihåg stora delar av händelseförloppet.

– Han borde ha visat större chock, oklarhet och förvirring.

Att mannen kan lida av posttraumatisk stress sedan tidigare, tror inte Viklund utlöste våldet.

– Han har vetat vad som hänt och blivit så arg så att han har gjort på det här sättet.

Kammaråklagaren yrkar på att mannen döms till 18 års fängelse eller livstid. Frågan om huruvida mannen bör utvisas överlämnade hon till rätten att bedöma.

Advokat Isac Mekonen som företräder den avlidna kvinnans föräldrar ger sin bild, att mannen haft motiv att döda sin hustru då hon ska ha kränkt honom och velat skilja sig från honom.

– Hans manliga heder har blivit vanhedrad, sade Mekonen.

Den mordåtalades advokat Lena Orrenius Edwall framhöll istället att hennes klient inte är dömd sedan tidigare och nämner vittnesmål som gjort gällande att mannen är "världens snällaste". Han ska befinna sig i en fruktansvärd mardröm, är oerhört ledsen och hade ingen tanke eller vilja att skada sin hustru.

Hon sade också att tidigare trauman i hans liv kan ha en förklaring till händelsen.

– Det går inte att utesluta att han lider av PTS, sade Lena Orrenius Edwall och menade att det handlar om en helt oplanerad gärning i hastigt mod. Den ska heller inte ha skett helt oprovocerat menar advokaten då kvinnan ska ha kallat sin man olika saker, puttat honom och sagt att han inte ska få ta hand om sina barn. Om han döms för mord anser Lena Orrenius Edwall att strafftiden ska vara högst tolv år.

Företrädare för parets två barn, Marielle Eriksson Nygren, har tidigare åberopat att schablonbeloppet 60 000 kronor i skadestånd per barn är för lågt och har yrkat att de bör få 80 000 kronor vardera.

– De närvarade i lägenheten och har iakttagit delar av händelseförloppet som inneburit ett större trauma, sade hon efter förhandlingen.

Mannen är fortsatt häktad i väntan på att domen ska avkunnas den 29 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa