Experten: Därför dog katten Elsa

Många har berörts illa av misstanken om att katten Elsa plågats till döds av en människa. Nu har kroppen undersökts och det hela tyder på att det är en räv som tagit katten.

12 mars 2018 13:54

LÄS TIDIGARE ARTIKEL: Deras katt hittades död – utan huvud.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL: Ett mysterium hur katten Elsa dog.

Många djurvänner reagerade starkt när en kattkropp utan huvud påträffades i en villaträdgård på Bergsätter för ett par veckor sedan. Polisen misstänkte brott, djurplågeri, efter att döda katter innan påträffats under märkliga förhållanden i Motala. De tidigare fynden har dock inte analyserats på samma sätt. Den här gången valde polisen att ta in en besiktningsman för rovdjursskador från länsstyrelsen. Han har nu noggrant undersökt kroppen och skadorna och i hans utlåtande står det bland annat:

"Blödningarna på ryggen stämmer väl överens med överkäkens hörntänder på räv".

Enligt besiktningsmannen stämmer även blödningarna på bröstkorgens undersida överens med hörntänderna i rävens underkäke.

"Blödningarna bevisar att bettet utdelades då katten levde". "Min samlade bedömning är att det med största sannolikhet är en räv som dödat och ätit på katten, skriver han.

Polisens förundersökningsledare Marcus Hoppe säger att det känns bra att man inte längre misstänker att en människa ligger bakom kattens död. I samband med undersökningen valde man trots det att topsa katten och skicka proverna till analys. Svaren kan vara ytterligare till hjälp för polisen för att kunna utesluta att någon person haft ihjäl djuret.

– Vi vill se om det finns något under tassarna, om någon skulle ha tagit katten och den försökt riva, säger Marcus Hoppe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa