Doldis kan bli nytt kommunalråd

Allianspartierna i Motala nominerar företagaren Kåre Friberg (M) till posten som kommunstyrelsens ordförande, tillika främsta kommunalråd. Samtidigt föreslås Nils-Ingvar Graan (KD) som kommunfullmäktiges ordförande.

28 september 2018 18:00

– Jag vill arbeta för att göra Motala bättre och det ska ske i ett lagarbete. Som allians ska vi vara transparanta åt alla håll. Det handlar förstås också om att infria vallöften, säger Kåre Friberg i en första programförklaring.

Han är 54 år och sedan elva år delägare av företaget Inplastor med 20 anställda. Dock ett engagemang han nu till betydande del måste släppa, kommunalrådsposten är ett heltidsuppdrag.

Han anslöt sig på föreningsnivå till Moderaterna för tio år sedan. Det gav en styrelsepost och efter ytterligare några år blev han också invald i partiets styrelse för länet. Men de kommunalpolitiska uppdragen i Motala dröjde till 2014 då han tog plats i tekniska nämnden.

Invald i kommunfullmäktige, som tvåa på M-listan, blev han först i årets val.

Friberg må ha varit ett oväntat namn utåt, men internt var kommunalrådsnomineringen rätt logisk. Särskilt som dagens oppositionsråd Caroline Unéus (M) ska ha avstått från att kandidera.

– Kåre stod högt på vår lista. Som företagare kan han ekonomi, har bra lokalkännedom och ett stort kontaktnät. Han har nu också funnits med länge i partiet, säger Moderaternas förhandlare Erik Backman.

LÄS MER: KD-toppen tar time out från politiken

Till den mera representativa funktionen som kommunfullmäktiges ordförande nomineras alltså KD:s Nils-Ingvar Graan. En post han haft en gång förut, 2006-2010 när Alliansen styrde Motala tillsammans med Miljöpartiet och pensionärspartiet SPI

Kommunfullmäktige ska 15 oktober avgöra om Friberg och Graan kan väljas. Deras kandidaturer bygger på Alliansens redan uttalade ambition att med ett mandatmässigt övertag mot de rödgröna nu styra Motala i minoritet.

Sedan dess har dock vågmästaren SD kommit med utspelet att villkorslöst stödja S+V+MP. Vilket istället skulle innebära en majoritet för det blockets politik.

– Vi förstår inte riktigt det där. Vi fortsätter i alla fall som vi sagt och pratar med alla. Hedrande också av S och Camilla Egberth att avvisa SD-stöd, säger Kåre Friberg.

De rödgröna partierna har gjort upp om ett valtekniskt samarbete. Det innebär en större andel platser i kommunens nämnder till de tre partierna. Men det finns inget uttalat samarbete om politiskt innehåll.

– Vi får titta på det sedan, i fråga för fråga, säger Vänsterpartiets förhandlare Joakim Höglund.

Inte heller han förstår SD:s plötsliga stöd för lokal rödgrön politik.

– De verkar inte ha läst sitt eget partiprogram. Det här är något direktiv från Jimmie Åkesson då blir det alltid tokigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa