Forskning ifrån en rapport av IFAU (refererad på kollega.se) visar på att individens personlighet påverkas av platsen man får i syskonskaran. Rapporten konstaterar även att arv samt gener har en påverkan på individens personlighet och detta mellan 30–60 procent, och att återstående procent står för miljöns procentuella påverkan på din personlighet.
Det visar att familj och vänner har en stor inverkan på dig och din personlighet. Syskon lever tillsammans och får på så vis liknande värderingar men trots det kan personligheterna skifta markant mellan syskonen.
Men hur kommer det sig att det är just det äldsta barnet som är mer benägen att bli chef? Beteendevetaren och pedagogen Elisabeth Schönbeck menar att det förmodligen har att göra med att de är mer bestämda, resultatdrivna och ambitiösa än sina yngre syskon. Det äldsta syskonet har ofta väldigt höga krav på sig själva, vilket leder till att de i många fall kommer väldigt långt i karriären. Det förstfödda barnet, trots dess höga självförtroende, kan ha en dålig självkänsla vilket främst beror på det stora ansvaret de ständigt tar på sig.
Mellanbarnet däremot är ofta en person som inte gillar att vara själv och som väljer att låta andra styra medan de själva står bredvid och lyssnar. Mellanbarnet slits mellan familjens sidor men står alltid fast vid rättvisa. Kanske därför ett vanligt förekommande yrke är advokat?
Det yngsta barnet är den som tar risker och hamnar i bråk oftare än resterande syskon, detta menar Schönbeck. Hon berättar även ytterligare att det yngsta barnet ofta är överbeskyddat av föräldrar och syskon och kan ibland få de kämpigt utanför hemmets gränser. Hon skriver att det sistfödda barnet sällan anstränger sig, och därför är dålig på att fullfölja saker och ting. Det yngsta barnet har en karismatisk personlighet och anses ofta som klassens clown eller charmör. På grund av detta, är vanligt förekommande yrken för det yngsta barnet, komiker och artist.
Vi intervjuar två ungdomar om deras plats i syskonskaran.
– Jag skulle säga att jag som äldsta syskonet är mer ordningsam och har mer ordning och reda, medan min lillasyster är mer flummig, busig och lyssnar inte, säger Nora Ekdahl.
– Jag skulle däremot som yngsta syskonet säga att jag är busigare, charmigare och stökigare, än min storasyster, säger Märta Olai Juhlin.
Platsen i syskonskaran kan alltså ha en stor betydelse för vilka vi sedan blir som vuxna och som personer.
MVT och Platengymnasiet har haft ett samarbete där elever på skolan arbetat med artiklar om aktuella frågor. Under kommande veckor publiceras elevernas arbeten.