En enkät mejlades ut till cirka 100 fritids- och idrottsföreningar listade i Motalas föreningsregister. Totalt svarade 23 föreningar varav 11 ställer upp med funktionärer under cykelveckan.
– Det brukar vara mycket lättare att göra en punktinsats än att till exempel sälja Bingolotter varje vecka, svarar Peter Bladh för Österstads IF.
–Jag tror att de flesta i Motala vet att man hjälper till vid Vätternrundan, skriver Jimmy Andersson för IFK Motala Bandy där rekryteringen brukar vara problemfri.
Dock märks det av att medlemmar har uppdrag genom andra föreningar, vilket de inte är ensamma om.
– Att få tag i funktionärer är inte alltid lätt. Många är aktiva i fler föreningar som är funktionärer i Vätternrundan, skriver Helena Ahlm, Godegårds SK och fortsätter:
– Alla medlemmar är inte intresserade av ideellt arbete.
Sex av elva svarande föreningar uppger att det kan vara svårt att fylla funktionärsposterna.
– Det är svårare för varje år, skriver Stefan Granqvist för MAIF skrinnarna.
– Oftast går det bra, men visst är det ett motstånd att tacka ja till 13 timmars arbete, svarar Magnus Örman, Motala Vattenskidklubb.
En av de ej deltagande föreningarna, Motala OK, anger avtagande intresse som skäl till att inte vara funktionärer på Vätternrundan trots att de tyckte det var "superkul att arbeta på VR!".
Andra föreningar som inte deltar trycker på att de inte vill tvinga folk att jobba.
– Vi försöker locka föräldrar att engagera sig i våran förening. Det brukar gå rätt bra när de inser att vi inte gör som andra föreningar. Vi tvingar ingen att jobba med massa grejer som inte har med vår förening att göra. Hos oss kan man engagera sig hur mycket och hur lite man vill, skriver Johan Malm, ordförande i Motala Skateförening.
Det finns också andra anledningar till att föreningar ej deltar: otillräcklig ersättning, lågt medlemsantal, andra arrangemang och banförändringar.
Oskar Sundblad, VD för Vätternrundan, har också sett att funktionärsrekryteringen blivit svårare.
– I år har vi valt att komprimera loppen till helger. En del av det är att minimera lite av de riskerna, säger Oskar Sundblad men fortsätter också:
– De alla flesta har hittat funktionärer, och vi får höra det att våra föreningar är glada över funktionärsuppdragen. Över lag är det inte jättesvårt, men det krävs planering från föreningarna.
Innan Oskar Sundblad antog rollen som VD har han själv varit funktionär under cykelveckan.
– Jag vill skicka med det att det är så förbaskat roligt. Gör det till en kul grej som det faktiskt är.
Vad tänker du om att det är föreningar som inte kan vara med för att de har svårt att rekrytera funktionärer?
– Det är såklart jättetråkigt för de föreningarna, pengarna är ju viktiga för alla föreningar. Men uppdrag kan förändras över tid och bli större eller mindre. Man behöver inte ge upp för att man inte kan fylla platserna utan vi kan göra justeringar från år till år, och de allra flesta får till det bra, svarar Oskar Sundblad.
Det ideella arbetet är unikt för Sverige, menar Oskar Sundblad, och att pengar går tillbaka till föreningarna.
– I Sverige är den ideella modellen superviktig, och något vi ska värna om. Det är en del av det svenska samhället och något otroligt fint. Alla krokar arm och får till lopp eller fotbollscup eller vad det kan vara. Det är verkligen något vi ska vara stolta över, säger Oskar Sundblad.