Dagen inleddes i ett ogästvänligt Varamon. Eleverna stod huttrande och tittade på när de hemmasnickrade båtarna gjorde upp i det kalla vattnet.
Utgångspunkten i elevernas uppgift var att bygga om Motala Express för att båten skulle ta sig in i Vättern. Keli Sinani och Joel Lindqvist hade byggt en variant som de kallade för Scu-boat. Namnet kommer sig av att båten är designad för att dyka ifrån på akterdäck.
– Hela grejen var att bygga om Motala Express och sen skulle alla komma på sin egen affärsverksamhet, säger Keli Sinani.
Hur gick då själva racet? Inte så bra för Scu-boat.
– Vi fick batteriproblem, kommenterar Keli efter turen i Vätterns vågor.
Teknikdagen är ett traditionsenligt evenemang för alla elever som läser teknikprogrammet på Platengymnasiet. Till det första båtracet är det tvåorna som har konstruerat fordonen, och de andra eleverna fick rösta på bästa design.
– Sedan ska vi tillbaka till skolan, och de kommer att delas in i grupper med två elever från alla årskurser blandade. Därefter får de en utmaning och det är något nytt varje år. Nu ska de bygga en båt där också. Det blir också matte- och fysikkluringar som de ska lösa. Den bästa gruppen kommer att vinna en vandringspokal, berättar Melisa Filipovic, arbetslagsledare på teknikprogrammet.
Gymnasielinjen har i år lockat fler tjejer än tidigare, 15 stycken i årskurs ett, av ungefär 50 elever totalt. Markus Tångring, lärare på teknikprogrammet, tror att ökningen kan bero på att tjejer helt enkelt har blivit mer intresserade av teknik. Det kan även vara så att den marknadsföring som satsats på och riktats mot just tjejer har lyckats.
– Flera tjejer har sagt att de är intresserade av it-inriktingen också, det är kul. It-branschen skriker efter tjejer, säger Markus Tångring.
Tillbaka i klassrummen skulle de alltså bygga dagens andra båt. Saga Bolin och Maja Cederberg sitter och pillar med det som ska bli en mast och ett segel. I den tidigare tävlingen gick det sådär för deras båt, propellern åkte av direkt. Men nu har de chans på revansch, med en segelbåt.
Maja Cederberg tror att många tjejer har förstått att teknik även handlar om design, och att man får skapa saker på linjen. Det kan ha lockat dem till Teknikprogrammet.
– Det är 2000-talet. Folk fattar att det inte finns manliga och kvinnliga yrken, säger Saga Bolin och avslutar samtalsämnet.